Eind vorig jaar werd de brochure ‘Leuven – Iedereen welkom’ opgefrist en geactualiseerd. Met toegankelijke stadswandelingen, de belangrijkste historische bezienswaardigheden, restaurantjes en tips over het huren van aangepaste fietsen of toegankelijke hotels. Leuven ontdekken is zo wel heel gemakkelijk!

Ook deze keer start ons reisje op station Utrecht. Na ongeveer drie uur stappen we vanuit de trein zo ons hotel voor de komende drie nachten in. Het Park Inn by Radisson ligt letterlijk aan het perron en heeft een rolstoeltoegankelijke kamer met aanpassingen in de badkamer. Vanuit het station kom je ook direct op het Martelarenplein met gezellige terrassen. Via de Bondgenotenstraat of de Diestsestraat – vooral de laatste is bekend om de leuke winkels – wandel je in een kwartier (1,2 km) naar een van ‘s werelds meest bekende Gotische stadhuizen in het eeuwen oude centrum.

Leuven, collage buurtbrouwerij De Coureur

Bierproeverij

Nadat we onze bagage dropten, sjezen wij, met rolstoel en vouwfiets, de andere kant op. We hebben een ontmoeting met de enthousiaste micro-bierbrouwer Bart in Buurtbrouwerij de Coureur. Die naam is geïnspireerd op Barts fietsongeluk, waarna hij en zijn vrouw het roer omgooiden en gingen doen wat ze graag wilden doen: bierbrouwen. Op kleine schaal, je kunt het bier alleen hier drinken (allee, en in een cafeetje midden in de stad). Hun proeflokaal met glimmende biervaten ligt een beetje verstopt in een woonwijk buiten het centrum, maar het heeft een fijne ontmoetingsfunctie in de buurt. Buurtbewoners zetten hier hun eigen pan op tafel of bestellen een pizza bij Antico in Hal 5 (waar wij later op de avond aanschuiven). En waar vind je nou een barkruk met fietszadel en trappers? Zelfs de toiletrol in het ruime rolstoeltoegankelijke toilet hangt aan een snelbinder. Het belangrijkste? Het bier smaakt goed. Onze favoriet is de Souplesse, of toch de Kuitenbijter? 

Stadswandeling

Met de brochure ‘Leuven – Iedereen welkom’ in de hand ontdek je gemakkelijk de stad op eigen houtje. Toch is het ook een aanrader om een stadswandeling te boeken bij gidsenorganisatie Leuven+. Kies je voor de bierroute, dan proef je de bierstad van België wel heel letterlijk. De stad kent een flink aantal bierbrouwers dus overal is wel wat te proeven. Als je voor het eerst in Leuven bent, dan is de wandeling ‘Leuven voor beginners’ dé manier om de middeleeuwse stad te leren kennen.

Wij wandelen met gids Eddy door de stad, een aardige Vlaming met lange baard. Hij geniet zelf ook voluit als we de rijkelijk gedecoreerde salons in het stadhuis binnengaan (de lift is niet al te groot, vraag dat eventueel na). Zijn collega’s waren een beetje jaloers, vertelt hij ons; hij is een van de eerste gidsen die na de restauratie weer hier is. Wist je dat je ook virtueel door de salons kan ‘wandelen’? Als een van de weinige gebouwen overleefde het 15e-eeuwse stadhuis de grote brand tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zoefde ook nog rakelings een bom langs de gevel. Het stadhuis wordt nu alleen nog gebruikt voor ceremonies. Op de Grote Markt staan meer eeuwenoude juweeltjes maar die werden al meerdere keren opnieuw opgebouwd.

Leuven, Stadhuis

Als het aan Eddy ligt, wandelen we de hele dag nog door. Gemoedelijk vertelt hij ons over de Universiteitsbibliotheek die tot twee keer toe, inclusief kostbare boeken, in vlammen opging. De 23 meter hoge ‘totem’ met reusachtige juweelkever die ervoor staat, heeft ook al heel wat tongen losgemaakt. Op de Oude Markt vormen de terrassen een lange gezellige eettafel. In bijna iedere straat vind je wel een universiteitsgebouw. Meer dan 55.000 studenten geven de stad een uniek karakter. We staan ook even stil bij de Pieter De Somer-aula, waar het enorme portret van Sanda Dia op de gevel staat, de student die vier jaar geleden onder vreselijke omstandigheden om het leven kwam tijdens zijn introductie bij het korps.

Leuven, Universiteitsbibliotheek
Leuven, universiteitsbibliotheek interieur

Kasseien in het Groot Begijnhof

De zeer hobbelige kasseien zijn met een rolstoel niet te doen, een collega-gids had het Eddy afgeraden er met mij naartoe te gaan, maar ik waag me toch een stukje door het Groot Begijnhof. Een van de grootste nog bestaande kloosterhofjes in Vlaanderen is UNESCO-werelderfgoed en werkelijk prachtig. Langs de oude vestingmuur vind je nog meer rust en romantiek in het Dijleparkje. 

Leuven, Groot Begijnhof

Lunchen

Ondertussen knort onze buik en nemen we afscheid van Eddy. Als we vragen of hij een leuke broodjeszaak weet, kijkt hij ons een beetje ongelovig aan. Brood? De Belg eet duidelijk liever een steviger maal. Even later vinden wij op de Parijsstraat toch precies een zaakje waar ik blij van word. Heerlijke broodjes op de kaart, taartjes in de vitrine en een megalange houten tafel in het midden van het mooi ingerichte pand. Dat ze ook een plank hebben waarmee ik makkelijk over de drempel kan, is de kers op de taart. Le Pain Quotidien blijkt een keten van restaurantjes te zijn die je in veel Belgische steden terug zal vinden, maar zeker een aanrader. De dag erna hadden wij een overheerlijke lunch bij Elisa (vlakbij de Kruidtuin Brusselsestraat 134), verwarmende gerechtjes en een knusse inrichting met veel planten. Vraag bij beide zaakjes even om een plank voor de drempel bij deur. 

Leuven, Le Pain Quotidien


Ook de andere dagen vermaken we ons prima in Leuven. Het is heerlijk om langs de winkeltjes te lopen en door steegjes en parkjes te dwalen. Overal vind je verrassende street art en je hoeft niet lang te zoeken naar leuke eettentjes. Helaas zijn er ook de nodige drempels. Wil je naar binnen? Vraag binnen naar een plank; een aantal keren toverden ze een opklapbaar, ijzeren exemplaar tevoorschijn, dat onderdeel was van een project om de stad toegankelijker te maken. In een eeuwenoude stad vind je natuurlijk hobbelige straatjes, maar vaak is er ook een andere route.

Meer tips in Leuven van Eelke 

Museum M

De oude meesters in museum M zijn zeker een bezoekje waard, maar wij kiezen voor de tijdelijke tentoonstelling (t/m 10-09-23) van de Belgische kunstenaar Leen Voet. Grote, opvallend kleurrijke schilderijen. Vaak abstract, maar met herkenbare vormen. Afsluitend een lekkere cappuccino bij koffiebar annex museumshop Barbóék!

Sint-Pieterskerk

Met de innovatieve HoloLens, een soort VR-bril met technische snufjes, komen de verschillende kunstschatten in de Sint-Pieterskerk voor je ogen tot leven. Waaronder ook het beroemde ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts. Terwijl Tjeerd enthousiast in de lucht veegt en wijst, lukt het mij niet om de ‘knoppen’ die je ‘in de lucht’ bedient aan het werk te krijgen. Grrr, daar word ik dus chagrijnig van. Ook zonder technische hoogstandjes is de kerk prachtig, maar ik ben vergeten te kijken…

Abdij van Park

De vouwfiets van Tjeerd is inmiddels onze trouwe reismetgezel, vooral in en om steden kunnen we dan lekker snel kilometers afleggen. Wij pakten ook de vouwfiets voor een tochtje richting Abdij van Park, net buiten het centrum. Het klooster was eeuwenlang exclusief terrein voor de paters. Maar nu niet meer! De afgelopen jaren werd de abdij met veel liefde en aandacht gerestaureerd en nu wandel je zelf door de kloostergang en de refter. Rustgevende plek met een leuk restaurant in de oude watermolen. Bereid je voor op hobbels.

Mooie en fijn oplossing voor de hobbelige kasseien op de weg richting Abdij van Park, helaas nog niet overal zo mooi…

Kruidtuin

De oudste botanische tuin van België is een fijn plekje om je stoel te parkeren en een zelf meegenomen broodje te nuttigen en gewoon even voor je uit te staren. Wij zien de knoppen van de Blauwe regen op knappen staan, dat moet een feestje zijn om deze in volle bloei te bewonderen! Gratis en dagelijks toegankelijk.

Leuven, Kruidtuin

Hotel

Wij hebben heerlijk gedroomd in Park Inn by Radisson. Geen idyllisch Eelke droomt hotelletje, maar  soms is er gewoon geen andere optie in een stad. De aangepaste kamer is prima toegankelijk en belangrijk; het bed lag heerlijk. Super handig is dat je vanuit het station zo de receptie van het hotel binnenrolt. Overigens hoor je niets van de treinen in je kamer. Bekijk de kamer met alle details over de toegankelijkheid op deze pagina.

Info Visit Leuven

In Nederland hebben we ook mooie historische stadjes, maar een weekendje België is toch anders. In elk geval, het is buitenland! Na Hasselt en Mechelen, bevalt ook Leuven ons goed. Start je voorbereidingen voor een toegankelijk weekend Leuven op de site van Visit Leuven. De brochure en wandelkaart ‘Leuven, iedereen welkom’ kun je gratis downloaden of ophalen bij het onthaal van Visit Leuven, Naamsestraat 3.

Ga je ook naar Leuven? Laat mij hieronder weten hoe jij het vond! Alvast veel plezier.

 

About Author

client-photo-1
Eelke Kelderman

Reacties

Wannes smeets
15 augustus 2023
Ik mis info over rolstoeltoegankelijk sanitair. Voor mij blijft dat dé grootste struikelblok. Blij dat jullie genoten hebben van jullie uitstap! Hartelijke groet, Wannes
15 augustus 2023
Hoi, dankjewel voor de tip! Leuk dat je mijn verhaal gelezen hebt. In verband met de leesbaarheid van de tekst heb ik de toiletten inderdaad niet expliciet genoemd. Juist omdat deze informatie te vinden is in de brochure 'Leuven, iedereen welkom'. Hier vind je een overzicht met restaurants met informatie over het toilet en een lijst met openbare toiletten. Hopelijk heb je daar wat aan? https://toerismevlaanderen.be/nl/publicaties/leuven-iedereen-welkom

Geef een reactie