Toegankelijkheid

Rolstoeltoegankelijk is een lastig begrip. Wat voor de één een locatie toegankelijk maakt, kan voor de ander een belemmering zijn. Daarom is het belangrijk dat het duidelijk beschreven staat, dan kan je zelf bepalen of het voor jou geschikt is of geschikt te maken is! Dat probeer ik op deze website te doen.

Basiscriteria Eelke droomt
Bij de selectie van de adressen op Eelke droomt hou ik onderstaande basiscriteria aan. Uitzonderingen, extra’s of afwijkingen hiervan staan bij de beschrijving van het hotel genoemd.

  • Doorgangen minimaal 80 cm
  • Geen drempels hoger dan 2 cm of voorzien van oprijplaat
  • Voldoende ruimte in de kamer en aan beide zijden naast het bed (80 cm)
  • Inloop/inrijdouche zonder drempels of deuren met douchestoel, verrijdbaar of aan de wand
  • Beugels bij het toilet en voldoende ruimte om naast het toilet te staan met de rolstoel


Toegankelijkheid
Nog even over dat lastige begrip: rolstoeltoegankelijk. Zoals ik al aangaf, wat voor de één een noodzakelijke voorziening is kan voor de ander in de weg zitten. Denk aan een verhoogd toilet, voor sommige mensen in een rolstoel noodzakelijk om de transfer vanuit de rolstoel te maken, voor kleine mensen juist helemaal niet handig! Ligt in het bouwbesluit vast dat alle deuren 90 cm breed moeten zijn, veel rolstoelen zijn niet breder dan 65 cm. Is 90 cm dan niet fijn? Ja zeker wel, maar als je ergens maar een paar dagen bent is het misschien niet zo erg als de deuren maar 80 cm breed zijn. Een toilet met beugels, ja die heb ik wel nodig! Maar er zijn ook mensen in een rolstoel die helemaal niet naar de wc gaan, althans niet zoals we gewend zijn. Dan zijn die beugels bij de toilet niet nodig. Een douchestoel, tja ik ken ook mensen die een douchebrancard nodig hebben. Kortom, het blijft een zoektocht waarin je vooral zelf goed moet opletten bij het boeken van een locatie. Ik wil het je met deze website makkelijker maken om een bijzonder leuke én toegankelijke locatie te vinden die precies bij jou past.

Let op! De informatie op de site kan verouderd zijn. Neem dus altijd contact op met de locatie en vraag goed na of datgene wat je nodig hebt (nog) aanwezig is.