Erve Groot Wegereef

Bij aankomst krijgen we direct een kop koffie plus een flinke plak krentewegge geserveerd door Bryan, één van de medewerkers van de B&B.  Gastvrouw en eigenaresse Wendy vertelt ondertussen trots over haar B&B, welke als sociaal-ontwikkelbedrijf bekend staat. Ze vertelt natuurlijk ook even over het bezoek van koning Willem Alexander aan de B&B afgelopen najaar. De stoel waarop hij zat heeft een lintje gekregen. De B&B van Wendy en Alfons staat symbool voor het Hengeveldse ondernemerschap, waar mensen zelf de handen uit de mouwen steken én naar elkaar omkijken. Dat wilde de koning wel eens met eigen ogen zien!

Het verhaal is niet zo ingewikkeld: De broer van Alfons, de partner van Wendy, had geen opvolger voor de boerderij. Wendy deed een opleiding in de zorg en schreef daarvoor al haar droom uit: een plek creëren waar mensen die wat meer begeleiding nodig hebben kunnen leren en werken én mensen kunnen genieten van de mooie omgeving. Nadat ook de rentmeester goedkeuring gaf voor dit plan, de boerderij valt onder het eeuwenoude landgoed Weldam, is er flink verbouwd en werd begin 2021 de B&B geopend.

 

B&B Erve Groot Wegereef, gezamenlijke ruimte B&B. Inmiddels de schuur rechts afgebroken en is er vrij uitzicht – foto Wouter Borre

‘Doe maar gewoon’

De B&B is dit jaar genomineerd voor de beste B&B van Nederland in de categorie 3 Tulpen. Ook dat laatste is een bewuste keuze van Wendy: ‘Drie sterren past bij ons, niet te sjiek, doe maar gewoon, dat past ons beter. Geen jacuzzi of sauna dus, maar wel goede bedden en een uitgebreid ontbijt’. De boerderij  heeft vier kamers, een ruime ontbijtruimte en een fijn zitje bij het enorm raam. De gehele B&B is op de begane grond, dat betekent heerlijk hoge plafonds, want je kijkt tot tegen het dak. De oude gebinten zijn op sommige plekken nog zichtbaar. Tegelijk is het in de kamers vrij donker door de lage ramen.

B&B Erve Groot Wegereef, heerlijke bedden, waarvan 1 hoog-laagbed – foto Wouter Borre

De kamers zijn rustig en eenvoudig ingericht. Fleurige bloemengordijnen, mooie beige-kleurige muur en houtkleurige stenen vloer en verder weinig tierelantijnen. Toch zeker niet kil trouwens. Alle kamers hebben twee eenpersoonsbedden (tegen elkaar geplaatst) en een eettafeltje met twee stoelen.

Erve Groot Wegereef, Tjeerd geniet van het uitzicht

Omgeving

De B&B ligt in het buitengebied van Hengevelde, een dorp in de gemeente Hof van Twente. Wij zijn er maar een nachtje, dus na de Krentewegge gaan we gauw op pad (ik met mijn rolstoel, Tjeerd op de fiets). We kiezen voor de avontuurlijke route (volgens Wendy), die direct vanaf het erf door een stukje bos gaat. Ik was blijkbaar zo op avontuur uit dat ik een ‘gemakkelijke’ afslag miste en de richting koos waar gras en varens het ‘pad’ prachtig omlijsten. Ploegend volgden we de traktorsporen die steeds minder zichtbaar werden, naar het licht aan het eind van de ’tunnel’, helaas bleek daar een omgeploegd akker… De enige opties was dezelfde route terug. Het bospad wat Wendy bedoelde en waar we uiteindelijk op belande bleek een stuk toegankelijker, ja jemig als je dat al avontuurlijk noemt … met een enkel duwtje van Tjeerd vloog ik eroverheen. Uiteindelijk bereiken we dan toch Kasteel Weldam, de tuinen waren toen helaas al gesloten. Maar we zijn een prachtige fietstocht rijker en hebben een mooie indruk van de wildernis op het landgoed.

collage van drie foto's, Eelke haar hoofd steekt uit het hoge gras en varens, Eelke rijdt over een beter begaanbaar bospad, Tjeerd rijdt over een smal bospad
Fietstocht door de wildernis van Landgoed Weldam

We rijden door naar restaurant Den Haller, een bijzonder idyllisch plekje met terras bij de oude watermolen. Geen snelle hap hier, maar lekker uitgebreid dineren. Het eten is goed, de inrichting en plek ook, toch mist er een beetje Twentse gezelligheid, de bediening is wat afstandelijk. (Toilet begane grond, niet aangepast en erg smal)

Kastelenroute

De volgende ochtend gaan we na een lekker ontbijtje van Wendy en Bryan met de auto naar Kasteel Warmelo. Ook hier zijn alleen de tuinen toegankelijk voor publiek. De zandsculpturen, dit jaar in het thema van de kabouters van Rien Poortvliet zijn elk jaar een attractie. Ik vind al de ‘zandbergen’ (sorry!) zonde van het oorspronkelijke karakter van de kasteeltuin. Maar ik geniet wel enorm van de weelderige planten, bomen, kruipdoor paadjes en het zicht op het kasteel zelf. De prijzen van een kopje koffie met gebak op het terras zijn in onze (Utrechtse) ogen van 10 jaar geleden dus trakteer jezelf. (Een goed rolstoeltoegankelijk toilet vind je in de serre/het theehuis nabij de uitgang en het terras)

3 foto van de groene omgeving, Tjeerd met fiets op de oprijlaan van Huize Weldam, Eelke bij de grote vijver met uitzicht op Kasteel Warmelo, boerderij in de omgeving
Wat is het prachtig in Hof van Twente

Zowel Kasteel Warmelo als Weldam maken onderdeel uit van de Zes kastelenroute Diepenheim, rondom Diepenheim (±28 km). Check ook de data voor de jaarlijkse ‘Country en lifestyle buitenfair’ Zomer Heerlijckheid op Landgoed Warmelo (begin juli) en de tuin- en huiskamerconcerten van Wibi Soerjadi in zijn paleisje Villa Peckedam.

Tips en leuke uitstapjes in de omgeving vraag je gerust ook aan Wendy of kijk op de site van Hof van Twente, je kunt ook selecteren op toegankelijkheid.

Over de rolstoeltoegankelijkheid van de B&B

Er zijn geen drempels te bekennen, de hele B&B is ruim en op de begane grond. Kamer De Stierenstal heeft aanpassingen in de badkamer en een zeer genoegelijk hoog-laagbed (aan één kant). Dat bed heeft alle mogelijke functies (inclusief Trendelenburg), tegelijk is niet zichtbaar dat het een hoog-laag bed is, fijn! Breedte is 2 x 90 cm. Ik ben blij met de fijne in- en uitstaphoogte van 51 cm, in de hoogste stand is het bed 86 cm. Helaas is de onderrijdhoogte voor een tillift maar 7 cm. Een papegaai ligt onder het bed, dus geef het even door als je die nodig hebt.

Er is geen tv op deze kamer, wel in de gemeenschappelijke ruimte. Daar zijn ook spelletje en een berg folders met uistapjes in de omgeving te vinden. Vanuit je kamer (de Stierenstal) kijk je uit op een schuur, afgezien van de sfeervol opgestelde bloemdecoraties, is dat niet erg spannend.

Badkamer

B&B Erve Groot Wegereef, badkamer in kamer Stierenstal – foto Wouter Borre

De badkamer is lekker ruim, met een standaard indeling. Er zijn twee opklapbare beugels bij het toilet (hoogte 46 cm). In de douche hangt een opklapbaar (Linido) douchezitje, zonder rug- of armleuningen. De voorkant van de zitting is 48 cm hoog, achterin 43 cm. Hierdoor vond ik het lastig om van de douchezitting af te komen, ik gleed steeds terug, ook omdat er geen beugel of armleuning is en de vloer vrij glad is. Later begreep ik dat er een antislipmatje in de kast ligt. Er is ook een toiletframe/rekje aangeschaft, dit kan op elke plek in de (bad)kamer geplaatst worden voor een extra steuntje. De wastafel is onderrijdbaar (bovenhoogte 81 cm)

 

In de omgeving van B&B Erve Groot Wegereef, ondergaande zon schijnt goud op de weilanden

Eelke heeft hier heerlijk gedroomd. Ben jij hier ook geweest. Laat ons weten hoe het was!

ADRES
Slotsweg 23
7496 PW Hengevelde
TELEFOON/MOBIEL
0547 333 253/ 06 232 599 82
E-MAIL
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Opklapbare beugels bij het toilet
Douchestoel aan de wand
Hooglaagbed
Hulphonden welkom

 

 

Erve Groot Wegereef, hoog-laagbed in de hoogste stand met losse afstandsbediening
3 foto van de groene omgeving, Tjeerd met fiets op de oprijlaan van Kasteel Weldam, Eelke bij de grote vijver met uitzicht op Kasteel Warmelo, boerderij in de omgeving
collage van drie foto's, Eelke haar hoofd steekt uit het hoge gras en varens, Eelke rijdt over een beter begaanbaar bospad, Tjeerd rijdt over een smal bospad

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren