Frankfurt verrassend dichtbij!

Vanaf 200 meter hoogte kijken we neer op de Dom, de Alter Oper en fotogenieke vakwerkhuisjes. De zon schittert in de brede rivier, het is even alsof we in Madurodam lopen. Wolkenkrabbers rondom ons weerspiegelen de blauwe lucht. We staan op de Main Tower in Frankfurt am Main!

Frankfurt, de financiële hoofdstad van Duitsland, is vanuit Utrecht met een rechtstreekse trein al in 3,5 uur te bereiken. Verrassend dichtbij dus! Op sommige plekken voelt het werelds aan. De ‘Wolkenkratzer’ en zakenlui in maatpakken, de chique winkelstraat en lange lanen met bomen en statige huizen net buiten het centrum doen me denken aan de metropool Toronto, waar we een aantal jaren terug waren. Ook de ligging aan het water komt overeen. Tegelijk is het centrum klein en overzichtelijk. Vooral de Hühnermarkt in de Neue Altstadt had zomaar een dorpsplein kunnen zijn. Dit, samen met het enorme aantal musea, de heerlijke restaurants en de groene parken maakt het voor ons een prima bestemming voor een fijn weekend.

Nog even over de Main Tower, dit is de enige openbaar toegankelijke wolkenkrabber van Frankfurt. Zonder rolstoel kan je nog zo’n dertig stappen hoger, waar het een stuk drukker is. Kom je in een rolstoel dan kan je medereiziger gratis naar binnen. Het uitzicht is het wachten in de rij beneden waard.

Frankfurt, vanaf Main Tower (links Alte Oper. rechtsboven ‘oude stad’)

De nieuwe, oude stad

In de Tweede Wereldoorlog is de hele stad platgebombardeerd. Gelukkig zijn veel historische gebouwen in oude stijl herbouwd. Het plein voor het oude operagebouw (Alte Oper) en de gezellige terrassen op de middeleeuwse Römerberg (het oude stadhuisplein), zijn belangrijke toeristische trekpleisters. In 2018 werd er rondom de Dom nog een heel stuk ‘oude stad’ opgeleverd. Direct tegenover de Dom staat het Haus zur Goldenen Waage, een kleurrijk en sierlijke pand met prachtige details. Ook de gebouwen op de iets verderop gelegen Hühnermarkt kregen tot in detail gereconstrueerde vakwerkgevels.

Grüne Soβe, Frankfurter Wurst en Ebbelwei

Ben je op de Hühnermarkt dan kun je bij Dey Wurstbraterei via het open raam een echte Frankfurter Würst bestellen. Voor een typisch Frankfurter lunch bestel je er de Grüne Soβe mit Kartoffeln en Ebbelwei bij. Aan statafels slurpen we de romige groene saus, altijd koud geserveerd met officieel zeven soorten groene kruiden, naar binnen. Mmm lekker! De saus staat bijna in alle restaurants op de kaart, vaak als voorgerecht. In de supermarkt vind je de kruiden in handige pakketjes. De worst, dun en lekker knapperig als een hotdog, past er goed bij. De populaire Ebbelwei (appelwijn), moet overal het goedkoopste drankje op de kaart zijn, eerlijk gezegd proef ik dat ook wel. Doe mij een lekkere Riesling, ook bekend uit deze regio.

Frankfurt, de Hühnermarkt met Dry Wurstbraterei en de gevel van het ‘Haus zur Goldenen Waage’ (rechtsonder).

Joodse geschiedenis

Vóór de Tweede Wereldoorlog kende Frankfurt een bloeiende Joodse gemeenschap. Van de dertigduizend Joodse inwoners waren er na de oorlog nog maar honderd over. Lang voor de oorlog moesten de Joodse inwoners hun bezittingen al tegen idioot lage prijzen verkopen aan de nazi’s. Zo ook de beroemde, rijke Joodse bankiersfamilie Rothschild, die een groot deel van haar bezittingen kwijtraakte. Ook de familie Frank vluchtte in 1933 uit Frankfurt naar Amsterdam, Anne Frank was toen vier jaar oud. Net als in Berlijn, zijn in Frankfurt de herinneringen aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de lange Joodse geschiedenis op veel plekken nog duidelijk aanwezig. Anno 2022 is bestrijding van anti-semitisme bizar genoeg opnieuw een prioriteit van de stad. Het raakt me dat het Joods Museum, als enige van de vele musea in Frankfurt, bewaking voor de deur heeft.

Museumdistrict

In het centrum, maar ook langs de Main aan de museumoever (Museumsufer), vind je een grote verscheidenheid aan musea. Kiezen is lastig! Wij hadden twee verloren uurtjes en zijn vliegensvlug in het Städelmuseum naar onze Hollandse grootmeesters op zoek gegaan. Dat doet geen recht aan de enorme collectie van zeven eeuwen Europese kunst. Maar toch… Rembrandt, Vermeer, van Gogh, zij hangen er alle drie.

Witte gebouw op de achtergrond met 2 aluminium gegoten bomen in elkaar verweven
Ingang Joods Museum, sculptuur ‘Untitled’ van Ariel Schlesinger.

Meer tijd hadden we in het Jüdisches Museum. In 2020 opende het vernieuwde museum zijn deuren. De oorspronkelijke residentie van de familie Rothschild kreeg een moderne uitbouw, en de collectie werd origineel vormgegeven met indrukwekkende, interactieve presentaties en verhalen over de Joodse geschiedenis in Frankfurt.

Groene wandelgebieden langs de mail of in de mooie parken midden in de stad.

Groen zal het zijn

Behalve groene saus kent Frankfurt een 8000 hectare groene ring van beschermd natuurgebied en veel stadsparken. Dat zie je direct als je de stadsplattegrond bekijkt. Ook de oevers van de Main bieden groene picknickplekjes. Al dat groen levert fijne wandel- en fietszones op, en in de zomer koele plekjes. De botanische Palmengarten stond op mijn to-dolijstje, het voelde er als een heerlijke oase: oude bomen, vijvers en hoge kassen met tropische planten.

Frankfurt, Palmengarten

Eten

Hoe lekker ook, gelukkig zijn de worst en groene saus niet het enige wat de lokale pot schaft. Wij aten heerlijk (enorme porties, het voorgerecht was al genoeg), bij het hippe restaurant Oosten. Het ligt wat verder uit het centrum, richting de haven, en biedt een prachtig uitzicht op de Main en de skyline van de stad. Restaurant Margarete in het centrum is wat mij betreft ook een aanrader, een stukje chiquer (en duurder) maar als je echt uit eten wilt, dan zit je hier goed. Bij beide restaurants is een rolstoeltoegankelijk toilet.

Kleinmarkthalle

Nog één laatste tip: de Kleinmarkthalle. Van buiten een grauw gebouw, je loopt er zo voorbij, maar binnen is het een gezellige drukte in deze kruip-door-sluip-door overdekte markt. Meer dan 150 kramen met mooi uitgestalde, verse groenten en specerijen van over de hele wereld, thee, baksels en ik spotte zelfs een hele varkenskop. Soms zijn de paden wat smal, maar ik vind het heerlijk struinen (en proeven) hier.

HOTEL

Germany Travel nodigde mij uit om Frankfurt te ontdekken en zij boekten ons hotel,  The Flag M. Best prijzig, maar de kamer was super mooi. Ik voelde me echt een V.I.P… Bij aankomst stonden super de luxe, mooie, vega hapjes in het koelkastje voor ons klaar en het uitzicht vanaf de zesde (hoogste) verdieping was door de kamerhoge ramen heel ‘classy’. Iets minder V.I.P voelde het toen ik ontdekte dat het bed wel heel laag was terwijl ze mij vooraf melden dat het toilet maar 40 cm hoog zou zijn. De badkamer was werkelijk fantastisch en het toilet van prima hoogte… Ik had dus voor niks met mijn toiletverhoger lopen slepen en had beter mijn bedverhogers mee kunnen nemen. Bij herhaaldelijk vragen bij receptie en manager konden/wilden ze niets doen aan het veel te lage bed. Bovendien waren ze ook niet van plan hier in de toekomst iets aan te doen, dat stond het ‘design’ van de kamer niet toe. Nou ja zeg, zo bot heb ik het niet vaak meegemaakt. Wat zonde, meerdere aangepaste kamers met prachtig, ruime badkamers maar helaas weinig waard als de bedden voor de meeste rollers echt te laag zijn (38 cm).

vier fotos van de kamer van Hotel The Flag M. Met ruime badkamer met toilet met opklapbare beugels en kamer met grote ramen en een (laag) bed
Frankfurt, the Flag M

 

 

 

Barrierfree Frankfurt brochure

Zin in Frankfurt?

Ik ga vast nog een keer terug, voor een wereldse tentoonstelling of vrolijk festival en zeker voor de Grüne Soβe! Jij ook? Toegankelijkheidsinformatie over hotels, restaurants, musea, tours en festivals vind je in de uitgebreide gids Barrier-free Frankfurt.

About Author

client-photo-1
Eelke Kelderman

Reacties

Geef een reactie