De Jonathan

Varen op een voormalig vrachtschip was voor mij een nieuwe ervaring, De Jonathan is dan ook uniek in zijn soort! Het vrachtschip, gebouwd in 1926, is een aantal jaar geleden van de schroothoop gered, ingekort van 50 naar 40 meter en door vrijwilligers vakkundig omgebouwd tot passagiersschip. Geld en materialen zijn bijeengebracht door fondsen, donateurs en bedrijven. Ook de vaartochten draaien op vrijwilligers. Ik stapte in Hasselt aan boord voor een dagtocht richting het mooie Hanzestadje Kampen. We hadden heerlijk weer dus het was goed toeven op het enorme dek! Nog leuker is het natuurlijk om een prachtige meerdaagse tocht te maken.
De Jonathan, 3 sfeerfoto's aan boord (uitzicht weilanden, Eelke lachend in haar rolstoel op het dek, Reddingsboei)
De Jonathan, dé Salon!

Blijven slapen

De Jonathan is inclusief schipper en scheepsmaat voor een eigen gezelschap te huur voor 1- tot 5-daagse tochten. Een gezelschap bestaat uit 6 tot 12 personen en je betaalt per persoon. Ga je zelf koken en doe je ook de boodschappen dan betaal je wat minder. Volgens goed gebruik eten passagiers en bemanning samen in de gemeenschappelijke ruimte. Kook je zelf, ook dan eet de bemanning mee. Aan boord zijn zes tweepersoons hutten met ieder eigen sanitair. Twee daarvan zijn rolstoeltoegankelijk. In deze hutten is zelfs een plafondtillift, er staat een hoog-laagbed en de badkamer is aangepast. Benedendeks is een gemeenschappelijke eet- en zitruimte met een open kombuis (keuken). Met mooi weer kun je ook op het grote, deels overdekte dek zitten.

Mits ruim vooraf geregeld kan de vaarroute in overleg gekozen worden. De thuishaven is Hasselt, vertrek en aankomstplaats staan dus vast. Afhankelijk van het aantal dagen kun je richting Harderwijk (Dolfinarium), Urk, Zwolle, Kampelen en/of Lelystad (Bataviastad). Tijdens de vaarroute kan er worden aangelegd in verschillende plaatsen en kun je van boord. Geen zin om te koken? Dan ga je lekker uit eten!

Het vaarseizoen loopt van mei tot en met september. Er worden ook vaartochten georganiseerd waar je je als individu voor in kunt schrijven, bijvoorbeeld door SRG Aangepaste Vakanties en A tot Z reizen.

Kampen is een gezellig stadje aan de IJssel. De bijzondere hefbrug met gouden wielen heet je welkom

Over de rolstoeltoegankelijkheid

Via een loopplank met aan beide zijde leuningen en breed genoeg voor een rolstoel kom je op het bovendek. Afhankelijk van de waterhoogte kan dat vrij stijl zijn. Met een plateaulift kun je naar beneden, naar de verblijfsruimte en open keuken (niet onderrijdbaar). Hier staan twee grote tafels met stoelen en vaste banken aan de wand. De stuurhut is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Slaap-en badkamer

De zes slaaphutten zijn nog een verdieping lager, in het voormalige laadruim, ook hier weer een plateaulift. De plateauliften zijn 80×100 cm en kunnen een maximaal gewicht van 225 kilo dragen. Twee hutten zijn rolstoeltoegankelijk met bredere deur (90 cm) en aangepaste badkamer. In de kamer staat een standaard hoog-laagbed (laagste stand 50 cm) en een gewoon bed in een L-hoek opgesteld. Er is een plafondtillift boven het bed (let op, deze gaat niet naar de badkamer).
In de badkamer is een inloopdouche met losse, verrijdbare (op kleine wieltjes) toilet/douchestoel die ook over het toilet geplaatst kan worden (zithoogte 50). Er staat ook een eenvoudig krukje. Bij het toilet (zithoogte 50 cm) zijn aan beide zijden opklapbare beugels en de wastafel is onderrijdbaar. Er is alleen een aangepast toilet in de twee aangepaste hutten. Bovendeks of in het leefgedeelte is dus geen aangepast toilet.

De ruimte in de niet aangepaste hutten is beperkt, tussen de bedden (hoogte 60 cm) is 60 cm vrije ruimte, de badkamer is hier niet rolstoeltoegankelijk en de toegangsdeur naar de hut is 70 cm breed.

Om veiligheidsredenen (ontruiming bij calamiteiten) kunnen er met dagtochten maximaal 4 rolstoelen aan boord, op meerdaagse tochten geldt maximaal 2 rolstoelers. Boekingen gaan via reisbureau Buitengewoon Reizen in Zwolle, dat gespecialiseerd is in reizen voor mensen met een beperking.

 

Eelke is hier geweest. Ben jij hier ook geweest. Laat ons weten hoe het was!

ADRES
Grintwal, Hasselt (thuishaven)
TELEFOON/MOBIEL
06-208 58850 (secretariaat Stichting Schipper mag ik ook eens varen)
038-4557030 (reisbureau Buitengewoon Reizen)
E-MAIL
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche met douchestoel
Opklapbare beugels bij het toilet
Hoog-laag bed
Plafondtillift in de slaaphut
2x rolstoeltoegankelijke slaaphut
Hulphonden welkom

 

 

Twee bedden naast elkaar, ruimte tussen de bedden 60 cm

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren