8x de boot in met je rolstoel

Het stond afgelopen weekend nog in de krant, Nederland zoekt massaal het water op de komende zomer! Maar waar vind je een lekker rolstoeltoegankelijk bootje? De afgelopen jaren heb ik een aantal heel leuke relax bootjes onder mijn kont gehad. Voor deze blog ging ik opnieuw opzoek en vond er nog meer. Zelf in je rolstoel achter het roer is het allerleukste. Met deze tips kun je 8x de boot in met je rolstoel. Waar wacht je nog op?

1. Tussen de molens en het Kaageiland

Zelf achter het roer op de ponton van Kaagervaaring

Met het pontje, ben je in één minuut op het Kaageiland, een uniek stukje Nederland in de bollenstreek bij Leiden en Lisse. Eenmaal op het eilandje, waan je je in een andere wereld. Heeft de tijd hier stil gestaan? Alhoewel de meeste mensen hier naartoe komen voor een heerlijk dag op het water, zijn de historische huizen, kleine straatjes en het kerkje ook leuk om even langs te slenteren. Na een boottocht is het ook goed toeven op een van de terrassen aan het water.

Sinds een aantal jaren kun je ook als rolstoeler de Kagerplassen op. De op het eiland gevestigde enorme scheepswerf van Van Lent bouwde de rolstoeltoegankelijk potonboot. Vanaf de steiger, tegenover het mooie kerkje, rijd je zo de boot op. Het bootje is fluisterstil. Enorme accu’s zorgen ervoor dat wij enkele uren heerlijk over de plassen en binnenvaartjes varen. Het is prachtig weer dus overal om ons heen varen bootjes en zitten mensen op hun woonboten lekker over het water te staren. Wist je dat hier meer molens staan dan het erom beroemde Kinderdijk?

Je mag zelf achter het roer, er gaan wel twee vrijwilligers mee op de boot. Alvast een stuurmanstip, zeilboten hebben altijd voorrang! Voor € 75 zit je een halve dag op het water, inclusief schipper. Er past 1000 kilo aan passagiers op. Dus reken maar uit wie je allemaal mee wilt nemen. Wij waren zelfs met vier elektrische rolstoelen! Meer info op www.kaagervaaring.nl

2. Cruisen over de Friese meren

Met z’n allen relaxen, picknickmand mee en genoeg ruimte om te wisselen van plek als de zon verplaatst…

Ook in het Friese Elahuizen ligt een pontonboot waar je zo met je rolstoel op rijdt. Deze boot maakt wat meer herrie door de buitenboordmotor. Er is plek voor acht personen, maximaal twee elektrische rolstoelen of drie handbewogen stoelen. Je kan natuurlijk ook neerploffen op de heerlijke relaxkussens. Gooi het anker uit of meer aan bij één van de eilandjes en neem vanaf de pontonboot een frisse duik in het water. Bedenk je vooraf wel hoe je weer aan boord komt… er is alleen een trapje aanwezig. Met een gezonde dosis verstand kan iedereen op pad met deze boot, de stuurconsole is in hoogte verstelbaar en onderrijdbaar, perfect dus om vanuit je (rol)stoel heerlijk te cruisen.

De potonboot ligt aan de steiger bij ’t Sailhus, vier rolstoeltoegankelijk vakantieappartementen. Als je alleen een dagje wil varen moet je wel mazzel hebben, de huurders van de de vakantieappartementen gaan voor. Ga je liever voor het echte werk? Met de tillift kan je ook een zeilboot ingelezen worden. Huur potonboot, dagdeel € 75, dag € 125. Meer info www.sailwise.nl

 

3. IJsvogels spotten tijdens een Reggesafari

De mooiste plekjes langs de Vecht bekijk je vanaf het water. (foto Sarah Fay/Herman Engbers)
Reggesafari heeft in samenwerking met camping De Koeksebelt in Ommen maar liefst twee electrisch aangedreven rolstoeltoegankelijke excursieboten waarmee je zelf, of onder begeleiding van een gids, een prachtige tocht kunt maken over de Vecht.
De e-excursieboot is een platbodem en ligt boven het waterpeil, zodat het eenvoudig is om er via de uitklapbare plaat met een rolstoel in te komen. De boot is zelflozend, hierdoor wordt het bodem-oppervlak van de boot niet glad. De boot ligt aan een rolstoelvriendelijke steiger. Neem gerust wat vrienden mee want er kunnen 10 personen in de boot, waarvan er 2 plekken voor rolstoelen zijn. Een gevulde picknickmand erbij? Ook dat kan! Prijzen vanaf  2 uur, € 75. Meer info www.reggesafari.nl

4. Onder de bruggetjes door in Giethoorn

Rondvaartboot Smit. Wel even manouvreren op het liftje! Niet geschikt voor slechte coureurs…

Dit voorjaar vaarde ik door een door corona-uitgestorven Giethoorn. Deze keer niet zelf aan het roer maar in een grote rondvaartfluisterboot van rondvaartbedrijf Smit. Een liftje helpt je aan boord. Dat vraagt wel even wat spannende manoeuvres, zo zonder opstaand veiligheidsrandje. Een al te grote rolstoel past hier niet op. We varen langs mooie oude boerderijen en lentegroene tuinen. Een klein stukje varen we over het open water (de Bovenwijde).

De enige rolstoeltoegankelijke sloep in Giethoorn

Wil je toch liever zelf aan het roer? Rederij het Zwaantje heeft als enige in Giethoorn een rolstoeltoegankelijke elektrische sloep waar je ook zelf, vanuit je (elektrische) rolstoel achter het roer kunt. De sloep heeft een ingebouwde rolstoellift ook te gebruiken om onderweg aan te leggen. Met ingeklapte lift ziet de boot er uit als een ‘gewone’ sloep en is voor iedereen te huur. I.v.m. de grootte van de boot en stuur positionering is enige vaar ervaring gewenst. Er is plek voor 10 personen.

Vaarroute kaart zit bij de prijs inbegrepen. Startprijs € 65 voor 1 uur. Meer info www.giethoornboeking.nl

5. Loungen op de Loosdrechtse plassen

Maar liefst zeven verschillende plassen telt het gebied van de Wijdemeren tussen Amsterdam en Utrecht, met de Loosdrechtse Plassen als bekendste. Vanaf het water kun je genieten van de vogels, wuivende rietkragen en vrolijk groetende medevaarders. Want naast natuur scheurt er zo nu en dan zeker een motorboot of waterskier voorbij. Bewonder zeker ook de kapitale villa’s en monumentale boerderijen, of vaar een mooi stuk over de Vecht langs mooie dorpjes zoals Loenen en Breukelen. Na een heerlijk vaartocht plof je neer op een van de terrassen aan het water. De rolstoeltoegankelijke loungeponton ligt bij jachthaven Wetterwille midden in Oud-Loosdrecht. De boot is geschikt voor twaalf personen en via een oprijplank zit je er met de rolstoel ook zo op! Door het uitvouwbaar dak is het altijd goed toeven op dit drijvende terras. Een vaarbewijs is niet nodig.

Helemaal leuk is dat je 50% korting krijgt op de huurprijs als je in een rolstoel zit! Neem daarvoor contact op met Jachthaven Wetterwille. Normale huurprijs € 200 per dag. Meer info www.botentehuur.nl

Wil je je helemaal onderdompelen in de watersport dan moet je natuurlijk op het eiland Robinson Crusoe zijn. Midden in de Loosdrechtse plassen vind je dit unieke vakantie eiland waar alles aanwezig is om zelfstandig het water op te gaan. Alle materialen zijn aangepast, zodat écht iedereen – ongeacht handicap of beperking – actief mee kan doen. Zeilboten, kano’s, ups, motorboten en een rolstoeltoegankelijke groepsaccommodatie. I.v.m corona is dit grote huis nu opgedeeld in 3 zelfstandige studio’s. Een kans om deze zomer met het gezin of als stel eens op het eiland te vertoeven!  Meer info www.sailwise.nl

6. Fluisteren in de Biesbosch

Met een fluisterstil bootje door de Biesbosch, de oprit is behoorlijk steil…

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je dat je in Nederland bent! Bij Biesboschcentrum Dordrecht huur je een fluisterbootje voor acht personen: de Balsemien. Deze is speciaal ontworpen voor mensen in een rolstoel. Bovendien is het bootje goed vanuit een rolstoel te besturen. Daarnaast is er nog plek voor twee mensen in een rolstoel en vijf andere personen. De Balsemien huur je voor € 40 per uur. Kijk op www.biesboschcentrumdordrecht.nl/verhuur

Zelf maakte ik jaren geleden een korte vaartocht met gids op fluisterboot de Grienduil, ook een soort terrasje op het water. Voor maximaal 7 mensen (waarvan 3 rolstoelen) vaar je vanaf Biesboschcentrum Dordrecht met een gids die je alles het gebied kan vertellen door de Biesbosch. Meer info np-debiesbosch.nl

7. Beetje maf in België 

Met de joystick bestuur je dit gekke ding, in je eigen rolstoel of een luxe stoel die er op geplaatst wordt

Voor dit gekke ding moet je even de grens over bij Eindhoven naar België. Helaas was mijn tweede filmpje mislukt… die natuurlijk leuker was maar ik wil jullie de Wheelwaver mag niet ontbreken in dit rijtje! Een beetje een raar ding maar leuk was het wel. Lekker relaxed en je vaart er zo mee weg, in je eentje. Alsof ik nog in mijn rolstoel zat alleen dan op het water. Een glaasje Prosecco bestel ik er de volgende keer bij…  Aan beide zijde kun je nog een passagier kwijt en je kunt er ook met je eigen (handbewogen) rolstoel op plaatsnemen. Deze maffe creatie is van Crazy Idee vzw en je kunt ze huren in Mol/België bij Zilvermeerhaven Port Aventura.

 

8. Op ontdekking door de Amsterdamse grachten

De beste manier om Amsterdam te ontdekken is met je eigen privéboot! Hiervoor moet je wel even diep in de buidel tasten. Of je nodigt je hele familie uit en deelt de kosten, je kan namelijk met vijfentwintig man aan boord. Deze boot heeft een lift maar je kan maar op een plaats opstappen omdat een deel van het systeem aan wal blijft. Je kan met de rolstoel achter het roer maar vaarervaring met zo’n grote boot is wel nodig. Ook geschikt voor een elektrische rolstoel. Leuk idee om je verjaardag eens op een boot te vieren?

Voor een privérondvaart van 3 uur met Amsterdamse kapitein betaal je € 450. Meer info: www.toegankelijkreizen.nl
Gewoon de toerist uithangen op een grote rondvaartboot kan natuurlijk ook. Enkele boten van Bleu Boat Company hebben ook een lift.

 

Weet jij ook een leuk bootje te liggen? Laat je reactie hieronder achter! 

NB. I.v.m de coronamaatregelen kan het zijn dat sommige bootjes minder beschikbaar zijn.

About Author

client-photo-1
Eelke Kelderman

Reacties

Eelke
7 juli 2020
Een paar dagen na het publiceren van mijn blog kom ik Vrouwe Johanna nog tegen! Op deze mooi sloep is ruimte voor maximaal vier rolstoelen. In totaal kunnen er tien gasten mee. Onder begeleiding van een enthousiaste vrijwillige schipper verken je zo de Friese wateren rondom Langweer! Prijzen vanaf € 100 per dagdeel. Kijk voor meer info op: www.edwinstichting.nl
6 augustus 2020
Goed om te weten dat er genoeg opties zijn wanneer je minder mobiel bent maar toch graag wil gaan varen. Wij willen ook met aantal mensen een weekendje weg. Niet iedereen is goed ter been, dus ik ga de tips onthouden!
10 augustus 2020
Fijn Marie, dat je wat aan mijn tips hebt. Daar doe ik het voor :-). Laat je het weten als jullie gevaren hebben? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring!
Fenne Verhoeven
21 juni 2021
Beste Eelke, al heel wat keren hebben wij een fantastische vakantie gehad op een adresje dat we via deze site vonden. Hartelijk dank daarvoor, echt geweldig!!! Ook het lijstje met plekjes waar je rolstoelvriendelijk kunt varen zijn we aan het afwerken. Zo was het op de Koeksebelt in Ommen echt fan-tas-Tisch met de elektrische sloep. Afgelopen vrijdag echter, de dag waarop we trouwden, zijn we zo stom geweest een lounge ponton te huren bij Wetterwille in Loosdrecht. Daar hebben we een zeer nare ervaring gehad. De Belgische dame van de jachthaven beschuldigde ons van schade, wanbetaling en nog meer. Het was een heel vervelende toestand die echt een stempel drukte op de dag. Ik lees vergelijkbare recensies op de website van deze jachthaven. Ik zou dan ook niemand aanbevelen hier een boot te huren. Schandalig was het!
22 juni 2021
Hoi Fenne, allereerst dank voor je bericht. Heel fijn om te lezen dat jullie al zo vaak fijne adresjes gevonden hebben via Eelke droomt. En dat jullie de bootjes allemaal afgaan vind ik ook heel leuk klinken! Toevallig was ik zelf ook een aantal weken geleden bij de Koeksebelt, fijn hé hoe makkelijk je op die boot beland. Ben je ook een stukje de Regge op gegaan? Prachtig daar. Ik zag dat ze ook twee mooie aangepaste huisjes hebben daar. Wel heel vervelend dat de boot in Wetterwille zo'n toestand opleverde, nog wel op jullie trouwdag. Dat spijt me zeer. Goed dat je het ons laat weten, dan kunnen mensen hier alert op zijn. Ik wens je nog veel mooie reisjes en vaartochtjes. Groetjes, Eelke
jolande
25 mei 2022
Dag Eelke, mooi overzicht!

Nog een leuke tip om de Weerribben te verkennen: de Groene Wens uit Ossenzijl (Overijssel). Deze fluisterboot kan je (incl schipper) afhuren voor een zelf in te delen dag op het water met je eigen groep (ongeveer max 8 pers, max 2 rolstoelen). De boot is klein genoeg om ook de kleinere stille vaartjes in de kunnen, maar toch zo groot dat er een ruime verzorgingsruimte met toilet, tillift en verstelbare verzorgingsstafel in zit. Dat maakt deze boot uniek in zijn soort. Hij is dus ook geschikt voor mensen die wegens ziekte of beperking veel verzorging nodig hebben en normaal niet een hele dag van huis kunnen zijn. Ook is er een pantry in de stuurhut, en kan je als je wilt ook zelf sturen (evt met joystick).

De kuip heeft een schuifdak zodat je ook met minder weer nog kunt varen. De boot is volledig rolstoeltoegankelijk met plateauliften. ook zijn er rijplanken om overal te kunnen aanleggen en van wal te gaan in één van de dorpjes of bij een terrasje. De boot wordt volledig gerund door vrijwilligers zodat de prijs betaalbaar is.

De Groene Wens ligt bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl. Wel even vooraf reserveren. www.groenwensboot.nl Groetjes Jolande
26 mei 2022
Hoi Jolande, dank voor de goede tip! En uitgebreide reactie. Omdat het in mijn overzicht ging om bootjes waar je zelf achter het stuur kon, had ik de Wensboot niet meegenomen. Maar dat blijkt dus wel te kunnen. Leuk! Nogmaals dank.
Quitty
14 april 2023
Beste Eelke, Wij zijn 4 jaar geleden een week wezen varen met de Quinty vanuit Zwartsluis. Er is een speciale lift aan boord waarmee je ook bij het stuur buiten kunt komen. Tijdens het varen kun je vanuit het hoog-laag bed naar buiten kijken. Voor 6 personen is het een beetje krap, zeker in de stuurhut annex kombuis annex eettafel. Wij vonden het fijn om zo met onze dochter toch te kunnen varen. Als je wil kan er een vrijwilliger als schipper mee, hoeft niet.
Marion Kuipers- Van Eijsden
20 mei 2023
Zijn er ook boten waar je een paar dagen op weg kunt en er op slapen? Dit willen we graag gaan uitzoeken. Geweldig blog heb je! Groetjes Marion
11 juli 2023
Ik heb hier een aantal links voor je, ik heb nu helaas geen tijd om ea uitgebreid te benoemen, maar ik denk dat je hier zelf ook zeker verder mee komt (en anderen misschien ook). Ik wens je in elk geval veel plezier, laat je weten als je wat gevonden hebt? https://www.sawf.nl/het-schip/ https://schippermagikookeensvaren.nl https://varenmetwielen.nl/het-schip-quincy https://bunbo.de/hausboote/bunbo-1000l (Duitsland) https://sailwise.nl/nl/accommodaties/catamaran-beatrix (hier slaap je niet op de boot maar je kunt wel meerdaagse tochten maken) https://sailwise.nl/nl/accommodaties/lutgerdina (groepsreis)

Geef een reactie