Zwemmen in mijn blote billen bij Thermae 2000

Vroeger voelde ik me onzeker in mijn blote lijf in de sauna, maar de heerlijke warmte won het toch altijd van het ongemakkelijke. Nog steeds moet ik de eerste tien minuten even wennen. Maar dan zie ik al snel dat de meeste mensen er niet uitzien als Doutzen Kroes. Dikke of dunne billen, littekens of tattoos, lange tenen of kromme armen, knobbels of kuilen. Je ziet van alles en dan lijken we in de basis toch gewoon op elkaar en dat stelt gerust. Bovendien, wat is er nou lekkerder dan zwemmen in je blote billen? Daarom zwiepte ik in januari via het zwembadliftje het warme 40.000 jaar oude bronwater van het Zuid-Limburgse Thermae 2000 in.

 

Thermae 2000 ligt in Zuid-Limburg, bovenop de Cauberg, een flinke heuvel. Daardoor zijn er in het complex veel hoogteverschillen te overbruggen. Bij de bouw, dertig jaar geleden, was rolstoeltoegankelijkheid helaas geen prioriteit en dat merk je. Er zijn veel trapjes en niet alles is goed toegankelijk. Met wat hulp was er toch voldoende te beleven voor een fijn en relaxed verblijf. Lees er alles over in deze blog!

Wij bleven ook lekker slapen, lees hier alles over het Thermae hotel!

Mijn top-3 van Thermae 2000

  1. Koude- warmte sensatie bij de stoombadopgieting

Nieuw voor mij was een opgieting in een stoombad. In de ronde stoomruimte, met bankjes langs de wanden en de kachel in het midden, is geen plek voor een rolstoel maar er zijn geen drempels en de deur is breder*. De opgieting was in drie delen, tussendoor waaiert de medewerkster de hitte naar je toe. Je start met zout om lekker te scrubben. Dat wordt weggespoeld met een koude straal water uit een waterslang (je kan blijven zitten), even schrikken maar het is ook een heerlijke sensatie in die hitte. Daarna krijg je nog een heerlijke olie om je huid mee in te smeren. Tussendoor kon je even buiten wandelen, dat heb ik overgeslagen. Voor deze opgieting kun je je twee keer per dag, een half uur voor aanvang, kosteloos inschrijven. Let op: Er is maar plaats voor twaalf mensen, op tijd inschrijven dus!

* Rolstoeltoegankelijkheid: Je kunt eventueel naast het bankje, direct bij de deur gaan staan met je stoel en dan de zijwaartse transfer maken, je stoel kan dan weggezet worden. De medewerkster die de opgieting deed was heel behulpzaam en ik hoefde niet te haasten.

  1. Ontspannende modderpakking

Ik had van te voren allerlei wilde ideeën bij een duo- modderpakking. Maar het bleken gewoon twee keurig los van elkaar staande bedjes in één ruimte waar ieder dus in zijn eigen bedje ligt. Eerst word je van nek tot teen ingesmeerd wordt met modder (of je kiest een andere smurrie). Daarna wordt het keiharde waterbed waarop je ligt ‘aangezet’. De ondergrond en de doeken die om je heen zijn gevouwen vullen zich met warm water waarin je heerlijk wegzakt. Een ontspannend muziek erbij en het licht wordt gedoofd. Even helemaal niks. Deze lichaamspakking kost ongeveer 40 euro per persoon en vindt plaats in de ‘Skin & Body care vleugel’.

* Rolstoeltoegankelijkheid: Na de sessie wordt het (redelijk hoge) bed weer hard waardoor ik er makkelijk vanaf geholpen kon worden. De douche om daarna de modder af te douchen is in dezelfde ruimte en is rolstoeltoegankelijk, de medewerkster kan een douchestoel voor je regelen. Je bent wel even bezig, de modder is niet zomaar weg!

Eelke in de modderpakking
  1. Zwemmen in bronwater

In het water kan ik springen, ik kan gaan zitten op een trapje en weer opstaan, ik kan lopen, ik kan zelfs een beetje rennen. Ik zwem elke week twee keer maar het liefst zou ik elke dag een duikje maken. Ik heb dus even goed gebruik gemaakt van het heerlijke warme bronwater (33°) bij Thermae. In het donker buiten zwemmen met een koud hoofd blijft altijd bijzonder. Helemaal toen ik daarna zo tussen de kraakheldere witte lakens van mijn bedje in de hotelkamer kon verdwijnen. De volgende ochtend was ik de eerste op het liftje. Nog voor het ontbijt waren mijn billen al nat.

* Rolstoeltoegankelijkheid: De beide zwembaden zijn toegankelijk middels een stoeltjeslift. Het grote bad, wat ook naar buiten gaat heeft een verrijdbare stoel die je aan een plafondlift kunt ophangen, dat kan alleen met hulp van een medewerker. Nadeel van deze lift is dat je een behoorlijke hoogte moet overbruggen en dat is dus koud als je uit het water komt. Je hangt bovendien nogal te kijk. Het kleinere therapeutische bad gaat wat dat betreft makkelijker (zie de foto’s).

Het grote zwembad is toegankelijk met een lift aan het plafond, zie kader. De lift hang rechtsboven in de hoek, de stoel staat links naast de pilaar.

Meer over de rolstoeltoegankelijkheid

Op de website van Thermae 2000 staat dat zij goed toegankelijk zijn, met uitzondering van enkele faciliteiten. Telefonisch werd ik ook gewaarschuwd dat de sauna’s en whirlpools niet toegankelijk zijn met de rolstoel. Nou ben ik niet voor één gat te vangen dus ik zou het wel zien. Met mijn eigen smalle doucherolstoel kan ik vaak toch een heel eind komen. Helaas bleek het inderdaad erg lastig. De sauna’s zijn niet te bereiken of hebben een kleine of hogere drempel en smalle deur. Ze zijn bovendien dusdanig klein dat er gewoon geen plek is voor een rolstoel. Als je niet een paar stapjes kunt maken dan is een sterke vriend/vriendin dus wel noodzakelijk. Zo heb ik toch nog in de heerlijke infrarood cabine gezeten. Je zit daar max met twee in. Door mijn rolstoel strak voor de deur te zetten, kon Tjeerd mij makkelijk op het bankje zetten en daarna mijn stoel weghalen.

Verder is er een prima kleed- en doucheruimtes. Ook de restaurants en de beauty-behandelruimtes zijn goed bereikbaar met de lift. Met de extra activiteiten, het zwemmen, het lekkere eten, de hulp van Tjeerd en mijn verblijf in het hotel hadden we al met al dus toch een heerlijk relaxt verblijf. Ben je een echte sauna ‘diehard’ en ben je afhankelijk van je rolstoel, dan is Thermae 2000 minder handig.

Meer over het Thermae Hotel lees je hier >

Rolstoeltoegankelijke omkleedruimte met douche, de fitnessruimte met aangepaste apparatuur en de zwembadlift bij het therapiebad

Naakt of toch liever niet

Wij hadden het zo gepland dat we er op donderdag waren, dan is iedereen namelijk zowel in de baden als in het sauna’s naakt. Op de dinsdag is er alleen toegang met badkleding. De overige dagen (muv het eerste weekend in de maand) is badkleding in het zwembadgedeelte verplicht, terwijl je in het saunagedeelte wel naakt bent. Tja, dat vind ik heel lastig, dat aan-en uit gesjor van zo’n natte bikini.

Paramedisch centrum

Een beetje jaloers werd ik toen Ivo, een van de fysiotherapeuten, vertelde dat zijn wekelijkse patiënten na een (hydro)therapie behandeling nog 2,5 uur gebruik mogen maken van de faciliteiten van Thermae 2000. Grrr, zo’n wekelijkse fysiobehandeling wil ik ook! Overigens staan er in de fitnessruimte ook enkele aparaten die vanuit de rolstoel te gebruiken zijn. Elke dag kun je ook aansluiten bij een aquafittraining of floatsessie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je kunt bij Thermae o.a. ook terecht bij de diëtist, manueel therapeut en ergotherapeut.

Floaten in het warme water onder begeleiding van een fysiotherapeut

 

Reserveer direct een ontspannen weekendje bij Thermae 2000.

About Author

client-photo-1
Eelke Kelderman

Reacties

7 maart 2020
Het is een mooi complex en ik ben er met m n man ook geweest. Hij heeft een incomplete dwarslaesie en kan helemaal NIET staan. De plafondlift daar hebben we ook gebruik van gemaakt. Jammer dat we (toen m'n man nodig naar het toilet moest) meer dan twintig minuten moesten wachten voordat er iemand wilde helpen om de lift te bedienen. Zouden ze je ook 20 minuten laten liggen in n noodgeval? Voelde best eng. En duurde echt te lang. Dat ontmoedigt. Heel jammer.
8 maart 2020
Hoi Eelke, ik heb absoluut geen moeite meer om naakt te gaan zonnen, wellnessen, … Iedereen heeft wel iets hoor, en mijn littekens zijn mijn 'tattoo's' … Niémand heeft er zo … Hopelijk komen er in de toekomst meer volledig toegankelijke locaties om jezelf hier te (laten) verwennen! Hier kan bvb al véél: https://hezemeer.be/ Met een manuele rolstoel kan je overal terecht, ook in de behandelruimtes. Er zijn echter geen stoelliften om in het water te raken, maar het personeel helpt met een glimlach waar ze kan! Dus als je nog een beetje kan staan/stappen is dit zeker te proberen ;) .

Geef een reactie