It Sailhûs

Stempel Eelke droomtSoms kan het niet beter, niet mooier. It Sailhûs in Elahuizen/Friesland is in 2016 geopend en een pareltje wat betreft toegankelijkheid. Het oude sfeervolle pakhuis direct aan het water is met flink wat sponsoren en vrijwilligers omgetoverd tot een prachtige rolstoeltoegankelijke watersport accommodatie. Na een enorme verbouwing zijn er nu vier appartementen en een grote groepsruimte.  De vier-tot zes persoons appartementen kunnen ‘los’ geboekt worden maar het geheel kan ook compleet geboekt worden als groepsaccommodatie. Bijzonder leuk is dat er verschillende (aangepaste) boten voor de deur liggen zodat je ook heerlijk het water op kunt. Als je wilt, mét instructeurs, want deze hele accommodatie is eigendom van Sailwise, een unieke watersportclub die watersport mogelijk maakt voor mensen met een beperking.

It Sailhus, groepsacco woonkamer
It Sailhûs, groepsaccommodatie woonkamer

In juni 2017 waren wij een weekendje in appartement Rakken op de tweede verdieping (lees ook mijn blog ‘Friesland vanuit It Sailhûs’ hierover). Je hebt vanuit de woonkamer prachtig uitzicht op het water, de Fluessen. De openslaande deuren met frans balkon geven een open gevoel, maar helaas is er geen terras op deze verdieping. Om buiten te zitten moet je dus naar beneden met de grote lift. Overigens zit je dan wel heel goed op het enorme (gezamenlijke) terras aan het water.

Alle vier de appartementen zijn voor vier- tot zes personen, twee slaapkamers met ieder twee (hoog-laag)bedden en in de woonkamer een volwaardige slaapbank. Eventueel kan een goed klapbed bijgezet worden. In elk appartement zijn twee rolstoeltoegankelijke badkamers en een ruime woonkamer met open keuken. De appartement Luts (tweede verdieping) is iets anders/kleiner wat betreft indeling. Persoonlijk vind ik het uitzicht mooier in Rakken en Morra omdat je lekker ver weg over het water kan kijken. Bekijk ook de foto’s en plattegrond via het tabblad bovenaan de pagina.

It Sailhus, uitzicht appartement Rakken
It Sailhus, uitzicht appartement Rakken

In de omgeving

Friesland in natuurlijk bij uitstek een watersportparadijs. Toch hoef je niet per se het water op, er is veel te zien en te doen. Knusse (vissers)dorpjes, gezellige terrassen, mooie musea. En natuurlijk kan je er ook lekker fietsen en wandelen. It Sailhûs ligt in het miniplaatsje Elahuizen, hier is naast het water niet veel te beleven, alhoewel het terras van de Nieuwe Melkfabriek bij de buren een fijne plek is. Leuke plaatsen als Sneek, Joure en Lemmer liggen allemaal op zo’n twintig kilometer afstand.

Over de rolstoeltoegankelijkheid

Je kan beter vragen welke hulpmiddelen er niet zijn, want alles wat je je kan bedenken is voorhanden bij It Sailhûs. Vraag ernaar bij de boeking. De basis is dus prima voor elkaar. Elk appartement heeft twee rolstoeltoegankelijke badkamers, één is dusdanig groot dat er ook een douchebrancard in past. In deze badkamer hangt ook een plafondtilllift. Standaard is er in beide badkamers een opklapbaar douchezitje aan de wand (hoogte 49 cm) met armleuningen, indien gewenst is er een goede beugel met zuignap bij te plaatsen in de douche. Bij de toilet (hoogte 47 cm) zitten twee opklapbare beugels. De wastafel hangt wat aan de lage kant en is daardoor wat lastiger onderrijdbaar.

In de slaapkamers staan standaard twee hooglaagbedden, neer te zetten zoals je zelf wil. In de grootste slaapkamer is ook een plafondlift beschikbaar. De deuren zijn allemaal drempelloos en lekker breed. De keuken is onderrijdbaar maar wel behoorlijk hoog. Je bereikt het appartement met een grote lift. Ondanks alle hulpmiddelen is It Sailhûs toch echt een sfeervolle plek. Laat je dus niet afschrikken. Super tof zijn natuurlijk de watersportmogelijkheden, er zijn meerdere boten beschikbaar. Iedereen kan het water op.

In juni 2017 was ik met een stel vrienden in It Sailhûs, lees ook mijn blog ‘Friesland vanuit It Sailhûs‘ hierover!

It sailhus, collage interieur
It Sailhüs, interieur

 

Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe het was!

 

ADRES
Mardyk 11
8581 KG Elahuizen
TELEFOON
0228 350 756
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Beugels bij toilet
Douchebrancard
Douchestoel
Hoog-laag bedden
Meerdere aangepaste kamers 

It Sailhûs, buitenkant vooraanzicht vanaf het water
It Sailhûs, buitenkant vooraanzicht vanaf het water
It Sailhus, uitzicht appartement Rakken
It Sailhûs, vanaf het water
It Sailhus, appartement Rakken, woonkamer
It Sailhus, appartement Rakken, woonkamer2
It Sailhus, appartement Rakken, slaapbank
It Sailhus, keuken appartement Rakken
It Sailhûs, slaapkamer Luts
It Sailhus, appartement Rakken grote badkamer
It Sailhûs, appartement Rakken, 'kleine' badkamer
It Sailhûs - plattegrond tweede verdieping
It Sailhûs, buiten eten
It Sailhus, groepsaccommodatie woonkamer
It Sailhus, groepsaccommodatie woonkamer
It sailhus, op het water

Locatie beoordelingen

5 based on 1 beoordeling
14 september 2022

Wij hebben hier een heerlijke vakantie gehad, een prachtig appartement, goede aanpassingen, goede bedden, schoon, vriendelijke mensen en het uitzicht…een schilderij! Naast It sailhus is een gezellig restaurant met een goede kaart. De zeeschool verderop geeft plezier vd zingende voorbij varende jongeren, levendigheid maar zeker ook rust. Graag tot een volgende keer! Teun&Jeannette

14 september 2022

Dank voor je review! Helemaal eens, het is een heerlijk plekje. Fijn dat jullie het er ook goed hadden! Groet, Eelke

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren