Tuinhuis op het Broeck

Stempel Eelke droomtIk ben echt super blij dat ik een heel aantal ontzettend lieve vrienden heb, toch heeft geen van hen speciaal voor mij een rolstoeltoegankelijk tuinhuis gebouwd zodat ik kan blijven slapen… Lies en Arjan deden dat wel voor Roelofje. Ze kennen elkaar al decennia lang maar dat Roelofje (die in Den Haag woont en in een elektrische rolstoel met beademing rondrijdt) bij iedere bezoek aan Assen genoodzaakt was een hotel te nemen vonden ze eigenlijk allemaal maar ongezellig… Zo ontstond het plan voor een volledig aangepast tuinhuis. Vorig jaar was het klaar, Tuinhuis op het Broeck!

Uit mijn droom in Assen neergeploft

In mijn dromen fantaseer ik wel eens over een houten tuinhuisje op een moestuin. De deuren open, vers geplukte bloemen met zoemende bijen op tafel,  zelfgekweekte sla op mijn bord. In de avond een kampvuurtje en daarna het bed met fris gewassen witte lakens inrollen. Het Scandinavische tuinhuis van Lies en Arjan is zo uit deze droom in Assen neergeploft. Oud blauw geschilderd van buiten, grenen binnen en zelfs een moestuin voor de deur. Gelukkig bouwden ze het huis niet alleen voor Roelofje, iedereen mag er lekker genieten. Wij hebben een paar heerlijke zonnige dagen in Assen bij Tuinhuis op het Broeck. Het mooie is, ik mag nog eens terugkomen bij Lies en Arjan in Drenthe, toch een beetje alsof ik vrienden heb met een tuinhuis speciaal voor mij gebouwd.

Op het Broeck, tuinpaadje naar het tuinhuisje

In de omgeving

Drenthe voelt voor mij altijd een beetje als thuiskomen. Ik weet het niet, misschien heb ik Drentse voorouders, of misschien hou ik gewoon van de rust en de prachtige bossen met goede fietspaden. Wij vertrokken al vroeg zodat we op de heenweg vanuit Utrecht richting Assen een tussenstop konden maken bij Nationaal Park Dwingelderveld. Met fiets en rolstoel hebben we heerlijk door dit natuurgebied getoerd. Het was een snikhete dag maar in de bossen was het goed toeven. De fietspaden zijn veelal wat smallere schelpenpaden maar dat was prima te doen met mijn elektrische rolstoel. In het bezoekerscentrum vlakbij Ruinen is een (klein) rolstoeltoegankelijk toilet. Je kunt hier wat drinken (automaat) of een ijsje kopen. Buiten in de tuin staan picknicktafels, heel fijn plekje. In het park worden in de zomermaanden leuke activiteiten georganiseerd, vilten met schapenwol, bloemzaadbommen maken, wandelen met de boswachter… veel te doen!

collage van een aantal foto's op het Dwingelderveld
Genieten bij Nationaal Park Dwingelderveld

Assen en het Drents Museum

Vanuit het tuinhuis van Lies en Arjen rijd je in een kwartier (2 km) door het Assense bos het centrum van Assen in. Je kunt er leuk winkelen. Ik had gelezen over twee bijzondere tweedehands winkeltjes The King Vintage en de Noabershop in de Roldestraat maar helaas gesloten. Dan maar een ijsje gehaald in de mega-ijssalon Toscana op de Brink, tegenover het Drents Museum. Je mag hier zelfs proeven, ideaal voor de twijfelaar die ik ben. Trouwens, ze hebben ook vegan- en glutenvrij ijs.

Vervolgens zien we in het Drents museum de bijzondere tentoonstelling Sprezzatura, over de Italiaanse schilderkunst eind 19de eeuw. Prachtig en helemaal een aanrader als je graag naar Italië gaat (nog tot 3 november 2019 te zien). In de expositie over de Drentse snelheidsduivel Egbert Streuer die maar liefst 22 Grand Prix-overwinningen op zijn naam heeft staan waan je je even op het  TT-circuit en kan je zelfs even plaatsnemen in zijn zijspanmotor (tot 1 september 2019). Vlakbij het museum moet je natuurlijk ook even bij Bartje gaan kijken.

Tuinhuis precies zoals in mijn dromen…

Over de rolstoeltoegankelijkheid

Omdat het prachtig weer is koken wij in het tuinhuis zodat we lekker in de tuin kunnen eten. Met de deuren wagenwijd open waan ik me in Italië of Frankrijk of nou ja in een warm land dus… De keuken is gedeeltelijk onderrijdbaar, het gasfornuis staat op de koelkast, maar is niet in hoogte verstelbaar (vaste hoogte 80 cm, onderijdhoogte 69). Daarom staat er een krukje klaar voor de lopende medemens. Bij de ingang is een drempel met oprijplaat, verder geen drempels in het huisje.

De badkamer is een balzaal zo groot! Opklapbare beugels bij het toilet (hoogte 50 cm). In de inloopdouche hangt een eenvoudig opklapbare douchezitting zonder leuningen (hoogte 54 cm). Lies en Arjan beloven mij nog een paar beugels in de douche. Het lekkere 2-persoonsbed heeft aan een kant een hoog-laagbed maar is in de laagste stand al 65 cm hoog. Er is ruimte voor een tillift onder het bed. Je kunt maar aan een kant van het bed komen met de rolstoel, het staat wel op wielen dus kan verschoven worden. Op de vide is nog een tweepersoons slaapplek, deze is alleen bereikbaar met een steile trap. Bekijk ook de foto’s in de fotogalerij (tabje boven de pagina)!

Wij hebben hier heerlijk gedroomd (2019). Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe het was!

ADRES
Broeklaan 38
9405 AN Assen
TELEFOON/MOBIEL
06 472 42563
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Beugels bij toilet
Douchestoeltje aan de wand
Ruimte voor een douchebrancard
Gedeeltelijk onderrijdbaar aanrecht/keuken

Hulphonden welkom
Hoog-laag bed

 

op het Broeck, buitenkant deuren open
Op het Broeck, onderrijdbare keuken met losse koelkast met gasfornuis erop
Op het Broeck, hoog-laag bed aan een zijde.
Op het Broeck, badkamer toilet met opklapbare beugels aan beide kanten
Op het Broeck, badkamer met roll-in shower en douchestoel aan de wand
collage van een aantal foto's op het Dwingelderveld

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren