Yn’e Bosk

Stempel Eelke droomt

Na ons Zuid-Limburgse kampeeravontuur (waarover later meer) was het heerlijk bijkomen aan de andere kant van het land, Friesland! Yn’e Bosk is een acht-persoons vakantiehuis en ligt helemaal vrij in de weilanden tegen het Taconibosk (bos) aan. In de tuin is het goed toeven, onder de druiven op het schattige bankje tegen de schuur aan? Of bij de grote zwemvijver waar watervliegen en libellen over het water scheren en vlinders van bloem naar bloem fladderen. Gewoon een beetje kijken is genoeg om te ontspannen. Heb je mazzel en kijk je net op het goede moment de andere kant op, dan zie je misschien een ree aan de bosrand.

Op de eerste dag pikten we een heerlijk warm zonnetje op in de tuin

Bij aankomst heten Margje en Evert ons, nog wat onwennig, maar heel hartelijk welkom. We zijn een van de eerste gasten! Ze wonen zelf even verderop. Nadat ze hun eigen boerderij verkocht hadden kwam de wens van Margje om een B&B te starten weer opborrelen. Dat werd dit vakantiehuis. Omdat dochter Nynke gebruik maakt van een rolstoel moest het natuurlijk ook rolstoeltoegankelijk zijn. Aan het oorspronkelijk huis is dus een flink stuk aangebouwd en zo kwam er plek voor een kamer en badkamer beneden.

Fijne warme kleuren en bloemen uit de tuin

Sfeervol

Boven zijn nog eens vier slaapkamers en een badkamer met ligbad. Vooral de woonkamer met open woonkeuken is sfeervol ingericht met warme tinten. De goud fluwelen bank, de witte luiken en het hemelsblauwe van Gogh bloesem behang. Verse bloemen op de antieke tafel! De houten keuken is heel compleet ingericht met veel servies, pannen, goede oven en grote koel- en vrieskast. Samen met vrienden hebben wij er een heerlijke rijsttafel gefabriceerd.

Alleen de dag van aankomst hadden wij een warm zonnetje. Toch was het ook heerlijk toeven aan de keukentafel waar je rondom uitzicht hebt op de weilanden. Echt een feestje om zo nu en dan even van je krantje op te kijken, zoveel prachtige wolkenluchten.

In de omgeving

Het vakantiehuis staat even buiten Heerenveen. Wanneer je naar het vakantiehuis toe rijdt, ga je over het erf van boer Jelmer Bakker, over een betonnen weg door het weiland met koeien. Is het melktijd? Dan is het pad soms even afgesloten. Het bos direct naast het huis is volgens dochter Nynke een sportieve uitdaging met de rolstoel. Maar dan moet het wel droog zijn, anders worden de paden modderpoelen. Dat was een fijne waarschuwing, wij hebben het daarom niet geprobeerd.

Voor boodschappen en de markt op zaterdag kun je prima in Heerenveen terecht. Voor bijzondere winkeltjes of een mooi museum moet je elders zijn. Daarom gingen wij een dagje naar Leeuwarden. Fijne stad, met een aantal leuke vintage kledingzaakjes, leuke kleine boetiekjes maar ook de grote ketens. Inmiddels hebben wij er een sport van gemaakt om in elke stad het lekkerste gebakje te eten. Unaniem werden we door voorbijgangers verwezen naar bakkerij Salverda in de kleine Kerkstraat. Een dikke drempel en een twee treden in de bakkerij zelf hield ons bijna tegen maar er bleek gewoon een keurige plank! Het gebak? Mmmm… Lekker!

collage van foto's in Oranjewoud, Eelke kijkt foto's op doeken bij museum Belvedere, Tjeerd wandelt over een lange laan met bomen
Wandelen over koninklijke lanen in Oranjewoud

Oranjewoud

Landgoederen, lange beuken- en eikenlanen, Oranjewoud is een echt koninklijk dorp. Wij gingen hier lekker wandelen over de verharde paden en combineerden het met een bezoek aan moderne kunst museum Belvédère. Bijzonder en toegankelijk gebouw met ook een lekker buitenterras (met Friese oranjekoek) aan de lange vaart met uitzicht op Landgoed Oranjewoud (rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig).

 

Yn’e Bosk, buitenleven

 

Over de rolstoeltoegankelijkheid

De hele benedenverdieping is goed rolstoeltoegankelijk. Bij de buitendeuren zijn de kleine drempels opgelost met prima opritjes. De woonkamer is ruim met veel bewegingsruimte en tegels op de vloer. De keuken is helaas niet onderrijdbaar en ook behoorlijk hoog. De slaapkamer heeft prachtig vrij uitzicht met grote schuifdeuren naar buiten. Er staan twee hooglaag-bedden (laagste stand 60 cm) waar ik helaas niet erg blij van werd. De matrassen zijn erg hard en de bedden kunnen niet tegen elkaar aan staan door de hekjes en stootbumpers.  Weinig romantisch dus…  We hebben de matrassen van boven gepakt, die lagen weliswaar beter maar waren eigenlijk te smal voor het bed. Margje en Evert beloofden mij nog eens naar de bedden te kijken. Begrijp me niet verkeerd, super fijn hoor hoog-laag bedden! Maar dit kan beter.

Slaapkamer beneden, laat de gordijnen rustig open, er is niemand die je ziet!

Badkamer

De badkamer had voor mij wel een leuke verrassing, een hoog-laag toilet! Dat werkte voor mij heel fijn, omdat ik nog even kan staan en zo een makkelijke transfer naar mijn stoel kan maken. De ombouw staat wel in de weg als je een zijwaartse transfer moet maken. Gelukkig kan het gevaarte ook makkelijk weggehaald worden. Geef bij de boeking dus aan of je het sta-op toilet wilt gebruiken. Er is ook een luxe, verrijdbare douchestoel aanwezig, hoogte 60 cm (zie foto). Ik had mijn eigen douchekrukje meegenomen. De wastafel is onderrijdbaar maar de spiegelkast hangt erg hoog, er hangt wel een uittrekbare scheerspiegel. De badkamer en de bedden zijn goed bereikbaar met een tillift (niet aanwezig).

Overigens opperden wij dat de ruime bijkeuken (met wasmachine en droger) op de begane grond ook makkelijk nog een slaapkamer zou kunnen worden. Er bleek al eens eerder een bed neergezet. Zoals gezegd is de keuken niet onderrijdbaar. De auto parkeer je direct voor de deur, honden zijn welkom. De grote zwemvijver is alleen met een trapje bereikbaar (zie foto).

Zonsondergang over de weilanden en vijver
Wauw wat een sprookjesachtige zonsondergang bij Y’ne Bosk…
Wij hebben hier fijn gedroomd. Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe het was!
ADRES
Rotstergaastweg 83
8452 LC Nieuweschoot
TELEFOON/MOBIEL
06 516 90 961
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Beugels bij toilet
Verrijdbare douchestoel
Toiletlift
Twee hoog-laag bedden
Hulphonden welkom

 

 

Zonsondergang over de weilanden en vijver
collage van foto's in Oranjewoud, Eelke kijkt foto's op doeken bij museum Belvedere, Tjeerd wandelt over een lange laan met bomen

Locatie beoordelingen

5 based on 2 beoordelingen
3 november 2020

Dit is een erg fijne locatie om te zijn, heerlijk rustig! Mooi wijds uitzicht en je kan er een heerlijk vuurtje branden in de hooiberg!

De auto heb je wel nodig, voor boodschappen of als je ergens naar toe wil. Op rolafstand is wel een heel mooi park waar je goed kan wandelen (de Heide).

Het huis is sfeervol ingericht en Evert en Margje denken goed met je mee naar oplossingen. Zoals bijvoorbeeld een klein water kokertje waarin ik mijn eigen thee kan maken. Ook is er een bedtafel die ik overdag gebruik als aanrecht en in de ochtend om te kunnen ontbijten op bed.

Het romantisch slapen moet ik nog uitproberen, toen wij er waren zat er nog best veel ruimte tussen de matrassen bij de hoog laag bedden. De douche en badkamer zijn fijn! Veel ruimte voor je spullen en een scheerspiegeltje op zit hoogte.

Wij komen zeker nog een keer terug!

10 januari 2021

Deze vakantieplek verdient 5 sterren. Wij hebben ons er al 2 keer in korte tijd prima vermaakt. Het huis is prachtig, ruim en fantastisch gelegen. Het uitzicht is weids met zonsondergangen waar je van geniet.

Het huis is heel goed toegankelijk voor een (electrische) rolstoel. Zowel binnen als buiten. Er is een grote tuin met zwemvijver (geen tillift) en verschillende plekken waar je kunt zitten. Zelfs in de kerstvakantie zaten wij uit de wind in de zon. Heerlijk!
In de boekenkast staan leuke boeken waaronder de geschiedenis van Nieuweschoot. Dit is een aanrader om te lezen. Vanuit Yne Bosk kun je er heerlijk op uit. Hoewel het voor rolstoelers minder makkelijk is, kunnen wandelaars vanuit Yne Bosk hun route beginnen. Van de auto ben je verder wel afhankelijk voor de boodschappen en uitstapjes.
Bij museum Belverdere op landgoed Oranjewoud kun je heerlijk met de rolstoel wandelen. De pitoreske dorpen in de omgeving zijn leuk om te ontdekken. En een aangepast bootje varen in Giethoorn behoort tot de mogelijkheden. Superleuk om te doen.

Wij hebben genoten en gaan zeker weer eens terug. Ik ben benieuwd naar de orchideeënhoeve welke ook mooi schijnt te zijn. Met de fijne ontvangst en goede zorgen van Margje en Evert kun je hier een fijne vakantie beginnen en tot rust komen. Wij raden iedereen deze plek aan.

Groet,
Nynke & Chiel

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren