Efteling Hotel

Stempel Eelke droomtAl jaren ga ik niet mee naar de Efteling. Mijn zussen gaan wel geregeld, inmiddels met hun eigen kroost. Over de kop en door elkaar gerammeld worden in een klein bakje lijkt mij niet echt noodzakelijk. Toch werden onlangs op een familiefeestje de Python, Baron en de Vliegende Hollander weer eens uitvoerig besproken op ‘Eelkeproofheid’. Kort na het bewuste feestje krijg ik een mail, of ik een presentatie over toegankelijkheid wil geven aan ondernemers in de ‘vrijetijdsindustrie’. Locatie van het evenement: De Efteling. Daarbij krijg ik de uitnodiging om de dag ervoor de Efteling te ‘testen’ en een nachtje in het Efteling Hotel te verblijven. Toeval of niet, ik ‘moet’ eraan geloven. Zus, zwager, nichtje (7) en mijn vriendje gaan mee.

Winter Efteling

Het is een koude dag in november als we inchecken in het Efteling Hotel. De rolstoeltoegankelijke kamer is fijn. De badkamer is niet groot, maar voor mij is alles wat ik nodig heb aanwezig. Een muisje kijkt vanaf de plint de kamer in, de rode schoentjes staan klaar in de kast om te gaan dansen! De kamer is klassiek ingericht met twee grote bedden, je kunt hier dus met vier slapen. Bewapend met warme mutsen en handschoenen lopen we in vijf minuten naar het park. In de winter ondergaat de Efteling een enorme metamorfose met heel veel kleine details. Op de pleinen staan grote vuren en overal staan kerstbomen. Ik was vergeten hoe heerlijk het Anton Pieck sprookjessfeertje is. Lees hier verder over mijn belevenissen en de rolstoeltoegankelijkheid van het park.

Efteling hotel, rolstoeltoegankelijke kamer
Efteling hotel, rolstoeltoegankelijke kamer

Na een koude maar heerlijke dag is het lekker aanschuiven in het restaurant van het hotel. ’s Avonds leest Klaas Vaak nog een verhaaltje voor in de lobby van het hotel. Sfeertje compleet. Ik zit een half uur onder de warme douche om weer op temperatuur te komen en slaap heerlijk na alle sprookjesverhalen. Het ontbijt de volgende dag is heel uitgebreid. We moeten ons nog haasten om op tijd bij mijn presentatie te zijn en rennen voor openingstijd via de hotelingang als eerste door het park. Heel gek, alles draait al, de muziekjes klinken, de lichtjes branden maar wij zijn de enige…

Over de rolstoeltoegankelijkheid

De Efteling heeft meerdere mogelijkheden om te overnachten. Er is een zes-persoonskamer in het Loonsche Land Hotel en op vakantiepark Bosrijk is een aangepast 8-persoons Boshuys en een aangepast appartement, een 4-persoons Poorthuys. Zoals gezegd, ik slaap in het eerste en dus oudste hotel van het park, het Efteling Hotel. Hier zijn twee identieke rolstoeltoegankelijke kamers, beide op de eerste verdieping en bereikbaar met de lift. De kamer heeft voldoende ruimte om te manoeuvreren rondom de bedden. De badkamer is niet groot maar voldoet voor mij prima door de handige indeling. De wastafel is onderrijdbaar, bij het verhoogde toilet zitten twee opklapbare beugels. Bij aankomst was er geen douchestoel maar deze werd direct gebracht. Zowel de bedden, als de toilet als de douchestoel hadden ongeveer dezelfde hoogte, namelijk 50 cm. Voor de deur zijn voldoende gratis parkeerplaatsen. Vanuit het hotel loop je in vijf minuten naar het park.

Lees ook over mijn belevenissen in het park!

Ik heb hier heerlijk gedroomd. Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe jij het vond.

ADRES
Horst 31
5171 RA Kaatsheuvel
TELEFOON/MOBIEL
0416 537 777
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Opklapbare beugels bij het toilet
Twee aangepaste kamers
Verplaatsbare douchestoel op poten
Hulphonden welkom (wel aanmelden in het park)

Touren over Texel

De schaapjes mekkeren mij een goedemorgen als ik ’s morgens de deur openschuif. Het zonnetje warmt huisje Skéép in rap tempo op. Vanaf het huisje rij ik even later in een fris najaarswindje over een goed verharde weg door de bossen en duinen. Langs de route kom ik Landgoed de Bonte Belevenis tegen: kaarsenmakerij, bierbrouwerij, bakkerij, speeltuin en theeschenkerij, alles bij elkaar op een gezellige boerderij (je betaalt een toegangsprijs). Je kan ook zelf aan de knutsel.  Ik ben op weg naar Den Hoorn dus ik rijd door.

Skeep, collage Eelke op Texel

Even verderop vind ik in oude ‘boet’ (schapenschuur) de wol installatie ‘Omhels’ van kunstenares Hendrikje. De plek is bejubeld door de pers en door de kunstenares benoemd als ‘silentplace’. Ik kan er, door de hoge drempel, alleen vanuit de deuropening naar kijken. Ik weet het niet, ik geloof dat de foto’s op internet mooier zijn dan wat ik hier zie. Ik eet mijn broodje in stilte en kijk uit over het Texelse land. Den Hoorn is leuk om even doorheen te fietsen. Ik rij door naar den Burg. Het is behoorlijk druk, veel leuke winkeltjes (veelal slecht toegankelijk) en de terrassen zitten nog vol.

Strandpaviljoen Paal 17

De volgende dag breng ik een bezoekje aan het Juttersmuseum, (rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig) ook vlakbij huisje Skéép. Wat een bizarre verzameling. Het leukst vind ik de film met de spannende verhalen van de jutters, dan snap je waar het bij het jutten om gaat! Bij strandpaviljoen Paal 17, blijken de twee elektrische strandrolstoelen met lege accu’s te staan, ze zijn al de hele dag gebruikt. Aangeraden wordt om te reserveren. Nou dan maar een warme Irisch Coffee! Je kan hier ook lekker eten volgens Corine, maar ze vertelde ook over brasserie Beers (1 km vanaf de vakantiepark de Bremakker) dus daar geniet ik later van een heerlijk visje (geen rolstoeltoegankelijk toilet).

Oudeschild, 't Pakhuus
Oudeschild, ’t Pakhuus

Oudeschild
Op maandagochtend scheur ik met de auto nog even naar de vuurtoren, daar waait je kop er zowat af dus ik rijd nog even naar de haven van Oudeschild. Je kunt hier lekker naar de bootjes kijken en mooi wandelen over de dijk langs het wad. Helaas krijg ik een plensbui op mijn pet dus daarna even opwarmen bij ’t Pakhuus. Er zijn oprijbanen om binnen te komen, het invalidentoilet is erg klein (geen ruimte naast het toilet en geen beugels). In de haven is een openbaar rolstoeltoegankelijk toilet. Bij een vorig bezoek aan Texel maakten we een boottocht met de TX44, een aanrader! Let op, het rolstoeltoilet op deze boot is alleen bereikbaar met een stoeltjeslift.

Het blijft heerlijk op de eilanden, ik wil altijd nog langer blijven en beloof mezelf snel weer terug te komen.

Skéép, buiten
Skéép, buiten
Efteling hotel, buitenkant
Efteling hotel, buitenkant
Efteling hotel, plattegrond van het hotel naar het park
Efteling hotel, rolstoeltoegankelijke kamer met voor 4 personenEfteling hotel, rolstoeltoegankelijke kamer met voor 4 personen
Efteling hotel, rolstoeltoegankelijke kamer
Efteling hotel, rolstoeltoegankelijke badkamer, douche
Efteling hotel, rolstoeltoegankelijke badkamer wastafel
Efteling hotel, badkamer rolstoeltoegankelijk toilet
Eelke bij de Eftelingingang
Eelke en Tjeerd met zus Femke en zwager Marlon voor de draaimolen in de efteling

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren