De Kamelenmelkerij

Bij de Kamelenmelkerij houden bijna honderd kamelen je gezelschap. Zomaar in het Brabantse Berlicum! Uniek, want nergens anders in Europa vind je een kamelenmelkerij. Het moet wel een vreemd gezicht zijn die grote, gekke beesten in een Brabantse wei. De melk schijnt super gezond te zijn en een goed alternatief voor mensen met koemelkallergie.

In totaal zijn er vijf tweepersoons kamers. Twee beneden en drie boven, ieder met een eigen badkamer. De kamers beneden zijn rolstoeltoegankelijk. Er is een ruime woonkamer met grote keuken (niet aangepast), deze accommodatie is daarom heel geschikt voor een groter gezelschap tot 14 personen.

Kamelenmelkerij,  rolstoeltoegankelijk vakantiehuis 
Kamelenmelkerij, kamer 2
Kamelenmelkerij, kamer 2

Op de kamelenboerderij is natuurlijk veel te doen.  Wat dacht je van een kamelensafari? Je gaat kalfjes melken en jonge kamelen trainen, ben je een echte waaghals dan kun je plaatsnemen op de rug van een kameel. Heb je de kamelen wel gezien? In de omgeving is ook veel te doen, Den Bosch is maar tien autominuten rijden.

Over de rolstoeltoegankelijkheid

Zowel de stallen van de kamelen als de benedenverdieping zijn helemaal rolstoeltoegankelijk, zonder drempels. De twee kamers beneden hebben elk een eigen aangepaste badkamer. In de kamer staan twee eenpersoonsbedden waar hoofd- en voeteneind verstelbaar zijn (hoogte matras 57 cm). De badkamer heeft een inloopdouche met een eenvoudige losse douchestoel zonder wielen waarvan de armleuningen niet opklapbaar zijn (zie foto in de foto galerij). Er is een onderrijdbare wastafel (bovenkant 86 cm), de spiegel hangt te hoog voor een rolstoeler. Bij het verhoogde toilet (50 cm) zijn twee opklapbare beugels. Op de deur naar de woonkamer zit een zware dranger, die is daarom moeilijk te openen. Hulphonden zijn welkom.

Reporter Linda is een weekend met haar familie op de Kamelenmelkerij geweest, lees haar ervaringen en tips (kamer twee heeft het mooiste uitzicht) via het tabblokje ‘Reislog’.

Kamelenboerderij, Linda bij de kamelen
Linda bij de kamelen

Linda heeft heerlijk gedroomd bij de Kamelenmelkerij, lees haar reislog, via het tabblokje Reislog bovenaan de pagina. Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe het was!

ADRES
Werstkant 16
5285 TC Berlicum
TELEFOON
073 707 8087
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Douchestoel
Beugels bij toilet
Twee kamers begane grond

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reporter: Linda
Linda heeft aan onze oproep gehoor gegeven en haar ervaringen bij B&B de Kamelenboerderij toegestuurd, word jij ook één van onze reporters? Mail ons via het contactformulier.

Aardedonker en op kamelensafari

Ik was het een beetje vergeten, hoe het is op het platteland. De uitgestrektheid, de rust, de natuur, de no-nonsense mentaliteit, de dieren, de aarde, de donkerte. Geen winkels, geen uiterlijk vertoon en bewoners met affiniteit voor natuur en dier.

Vorig weekend waren we bij Kamelenmelkerij Smits in Berlicum, Noord Brabant. In 2006 begon Frank Smits met het houden van drie kamelen, in zijn studententijd midden in hartje Den Bosch. Toen de locatie te klein werd kochten Frank en zijn vrouw een boerderij in Berlicum. Inmiddels zijn er een kleine honderd kamelen. In het hoogseizoen worden er wel tien rondleidingen per dag gegeven en werkt een heel team van jonge, enthousiaste mensen op de kamelenmelkerij.

Kamelenboerderij, zonsondergang
Prachtige zonsondergang op het platteland

Bij de kamelenmelkerij is in 2016 een B&B/groepsaccommodatie gebouwd; vijf kamers met ieder een eigen badkamer, een gemeenschappelijke keuken en woonkamer. Wij boekten voor drie nachten het groepsarrangement en hadden de hele accommodatie dus voor onszelf. Ontbijt is er niet bij inbegrepen maar dat kun je wel boeken.

Kamelensafari en kamelenmelkpannenkoeken

Zaterdagochtend stond onze kamelensafari met fotoshoot geboekt dus vol verwachting gingen we naar de stallen. Onder het genot van koffie met cake begon onze safari met uitleg en een paar leuke feitjes: een kameel valt in Nederland in de categorie huisdieren! De kamelen op de melkerij gaan dood door ouderdom en worden niet geslacht. Het zijn kamelen met maar één bult, dit soort is beter geschikt om te melken en te houden. Er is veel verwarring over het aantal bulten van kamelen maar omdat de benaming dromedaris alleen in Nederland, België en Duitsland gebruikt wordt, hebben ze bij Smits gekozen om de dieren kamelen te noemen. Internationaal minder verwarrend.

Kamelenboerderij, Linda bij de kamelen

Kamelenboerderij, Linda bij de kamelen
Linda bij de kamelen

Wat een lieve dieren en wat zijn ze nieuwsgierig. Ondanks dat ik inmiddels wist dat ze geen boventanden hebben, kneep ik hem toch wel toen ze gelijk mijn spraakcomputer onderzochten met hun bek. Toch maar wat meer afstand. De kinderen mochten de jongste kamelen de fles geven en dat was een groot succes. Er was een baby kameel van twee weken, heel schattig. Na de rondleiding bij de kamelen konden we zelf pannenkoeken met kamelenmelk bakken in het restaurant. Erg lekker maar ik proefde eigenlijk geen verschil. Op de boerderij wordt de kamelenmelk verkocht, daarnaast worden ook allerlei producten gemaakt, zoals bonbons, zeep en zelfs kamelenmelklikeur.

De B&B

Het gebouw is prima te doen met een (elektrische) rolstoel. Minimale of geen drempels en ook in de huiskamer met open keuken is voldoende ruimte. De keuken is niet onderrijdbaar. In de twee slaapkamers beneden kun je aan één kant met de rolstoel naast het bed (110 cm, andere kant dan 50 cm). Mijn rolstoel kan daar niet draaien wat betekent dat je achteruit terug moet en dan staat de stoel in de hoek wel een beetje in de weg. De (elektrisch verstelbare) bedden zijn heel goed met heerlijke dikke dekbedden (hoogte 57 cm).

De badkamers zijn prachtig, ik zou in mijn handen knijpen als ik thuis zo’n mooie badkamer had. Alles antraciet en wit, en netjes. Functioneel, geen kleedjes, geen zeepjes, geen frutsels. Als rolstoeler kan ik dat wel waarderen, vooral met kleden heb ik altijd ruzie.

In kamer 2, die ik koos vanwege het mooiste uitzicht, is het toilet geplaatst tegenover de wasbak waardoor ik niet recht voor de wasbak kon staan. Maar een beetje schuin kan ook, de spiegel is denk ik opgehangen voor de staande mens. In de andere badkamer is de indeling anders en is er naast het bed iets meer ruimte. Het lastigste was de dranger op de deur van de gang naar de woonkamer, die kreeg ik niet open zonder alles te beschadigen. Wij hadden overdag die deur altijd open door een stoffer onder de deur te klemmen.

Woonkamer bij de B&B, goed rolstoeltoegankelijk

Den Bosch

De volgende dag hebben we een stadswandeling gemaakt in het vlakbij gelegen Den Bosch. Met een papieren stadswandeling route, gehaald bij het VVV. Het gebouw ligt heel centraal en heeft een lift en een rolstoeltoilet.

Wat een leuk idee, een bed en breakfast bij een kamelenmelkerij. In Berlicum ben je midden op het platteland. Geen straatlantarens of andere lichtpunten. Als je in je bed ligt en het licht uitdoet, is het aardedonker om je heen. En als je dan uit je slaapkamerraam kijkt, zie je ontelbare sterren. Ik weet zeker dat nog veel mensen hiervan gaan genieten. Ik zou zo nog een keer terug gaan in een ander jaargetijde, de omgeving is zeker de moeite waard!

Linda
Februari 2018

Kamelenboerderij, kleinkinderen van Linda
Kleinkinderen van Linda
Kamelenmelkerij, ingang B&B
Kamelenmelkerij, woonkamer B&B
Kamelenboerderij, woonkamer bij de B&B
Kamelenboerderij, woonkamer bij de B&B
Kamelenmelkerij, kamer 2
Kamelenmelkerij, kamer 1
Kamelenmelkerij, rolstoeltoegankelijk badkamer
Kamelenmelkerij, rolstoeltoegankelijke badkamer beneden
Kamelenmelkerij, douchestoel-gisela
Kamelenmelkerij, kamelen in de wei
Kamelenboerderij, kameel gekke bek
Kamelenmelkerij, kamelen in de wei
Kamelenboerderij, zonsondergang
Kamelenboerderij, Linda bij de kamelen
Kamelenboerderij, Linda bij de kamelen
Kamelenboerderij, kleinkinderen van Linda

Locatie beoordelingen

5 based on 2 beoordelingen
4 juni 2019

Alles netjes en schoon, vriendelijke eigenaar en een goed ontbijt waarna we heerlijk de stal in konden.

12 februari 2020

Prima locatie en accommodatie. Onze hond was ook welkom, zij is geen hulphond maar een gezelschapshond. Kasteel Heeswijk is ongeveer 10 minuten verder en is redelijk goed toegankelijk. Er is een invalide toilet aanwezig, kan er heerlijk lunchen, beneden verdieping is te bezichtigen en buiten is een verharde wandelroute van 3,5 km.

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren