De Eese, bosvilla Valkenhorst

Stempel Eelke droomtAchteraf voelt het weekend in ons boshuis bij Residence de Eese als een soort ‘stilte voor de storm’. Corona lijkt nog ver weg als we half maart met zijn zevenen richting het noordwesten van Overijssel vertrekken. Ik mag met mijn verjaardag proefdromen in een groot vakantiehuis en ga dan natuurlijk niet alleen. Bosvilla Valkenhorst is helemaal gelijkvloers dus nu eens genoeg plek voor mijn zes (rolstoel)vrienden.

Mijn verjaardagsweekend samen met lieve vrienden in een grote bosvilla! Heerlijk.

De bosvilla ligt heerlijk vrij aan de rand van het bos. Het is een echte jaren ’70 bungalow, compleet met steenstrips en openhaard met grote donkere schouw. Gelukkig is het huis behoorlijk gepimpt. De muren zijn geverfd, er is een fris witte badkamer, mooie houten vloer en gezellige lichte leefkeuken met openslaande deuren naar het terras. De openhaard is gebleven, gelukkig maar!

Landgoed

Vakantiepark de Eese ligt op een van oorsprong oud landgoed midden in de bossen. Naast chalets en groepsaccommodaties is er ook een kleine camping (met aangepast sanitair). Op het park is een restaurant met cafetaria (prima friet!) en er is van alles te doen voor de kids, zoals een grote luchttrampoline en een buitenzwembad! Onze bosvilla ligt aan de rand van het park waardoor je al snel vergeet dat je op een vakantiepark bent. We lopen zo het bos in voor een heerlijke wandeling en genieten van het eerste lentezonnetje op ons terras. We bakken zelfgemaakte pizza, drinken wijn aan de lange keukentafel en zitten dicht tegen elkaar aan bij het vuurtje dat in de grote haard knispert.

We hadden nog wel wat plannetjes gemaakt om de omgeving te verkennen maar met alle verhalen van corona in ons hoofd voelt het veiliger thuis te blijven, zo in het bos. Ben gaat in zijn eentje boodschappen doen in Steenwijk. In de winkel zijn sommige schappen leeg. We kunnen het nauwelijks geloven. Ons geplande uitstapje de volgende dag laten we wel doorgaan: een rondvaart in Giethoorn.

Vlak voor de lockdown varen wij nog in een al verlaten Giethoorn…

Rolstoeltoegankelijk varen door Giethoorn

Als wij aankomen bij de ligplaats van rondvaartbedrijf Smit liggen al twee zitbankjes in het gras naast wat schroeven en een schroefboor. Daarbij twee vrolijke, blonde, jonge mannen. Het liftje staat omhoog, klaar om ons één voor één in de rondvaartboot te laten zakken. Dat vraagt wel even wat spannende manoeuvres, zo zonder opstaand veiligheidsrandje. Een al te grote rolstoel past hier niet op. Maar de relaxte jongens kijken trots en zeker, en dat helpt. We zijn de enige rondvaartboot die fluisterstil onder de idyllische bruggetjes van Giethoorn dobbert. Alleen wij zevenen en twee andere dames zitten op de rondvaartboot. Uniek noemen we het. Vreemd voelt het ook. Mooi is het wel, wat een bijzonder stukje Nederland is dit!

We varen langs mooie oude boerderijen en lentegroene tuinen. Een klein stukje varen we over het open water (de Bovenwijde). We sluiten af met een flinke kop, iets te zoute soep bij het restaurant van de dezelfde eigenaar als ons bootje, Smit Giethoorn. Hier is ook een rolstoeltoegankelijk toilet. Drie uur later worden alle restaurant per direct gesloten! Het is guur weer, daarom vertrekken wij na de warme soep weer naar ons knusse vakantiehuis. Het lijkt ons dat Giethoorn vooral vanuit de boot goed te bekijken is. Met de rolstoel over de bruggetjes is best een uitdaging. De bruggetjes zijn open aan de zijkanten en behoorlijk stijl.

Trouwens, ook bij rederij het Zwaantje kun je een rolstoeltoegankelijke rondvaart boeken. Zij hebben bovendien als enige bedrijf in Giethoorn een rolstoeltoegankelijke sloep waar je ook zelf, vanuit je (elektrische) rolstoel achter het roer kunt.

De avond na ons boottochtje kondigt onze premier de ‘lockdown’ aan. Langzaam dringt de werkelijkheid door. Het afscheid van elkaar, maandagochtend valt zwaar. Kunnen we niet beter hier blijven? Gewoon samen, in ons heerlijke, veilige boshuis?

In de omgeving

Residence de Eese ligt in een bosrijk gebied in Noordwest-Overijssel, op een steenworp van Drenthe en Friesland. Wil je wat zien dan is een eigen auto wel erg handig. Op minder dan 30 kilometer tref je de natuurgebieden De Weerribben, De Wieden en het Dwingelderveld, de bossen rond Vledder en Appelscha, het hunebedrijke Havelte, het pittoreske Giethoorn en oude stadjes zoals Steenwijk, Vollenhove, Blokzijl en Zwartsluis.

Nog meer leuks:

Het gloednieuw museum in Frederiksoord (7 km), de Proefkolonie, een bijzonder stukje geschiedenis waar 200 jaar geleden de ‘paupers van de stad’ een nieuw degelijk en goed leven beloofd werd.
De Orchideeënhoeve klinkt een beetje oubollig maar als ik de plaatjes zie van de tropische watervalletjes in de 25.000 m2 grote vlindertuin zie wil ik hier zeker eens heen! Ook de sprookjesachtige zwevende bloementuin geïnspireerd op het wereldberoemde Hanami Matsuri, het kersenbloesemfeest in Japan, lijkt mij de moeite waard. Ook een fijne plek als het minder mooi weer is.
Dichterbij (8 km) kun je ook naar Taman Indonesia, een kleine dierentuin met alleen bijzondere dieren uit Indonesië.
Fietsen en varen combineren kan met de Ecowaterliner, De opstappunten van de fietsboot liggen aan de routes van het fietsknooppuntennetwerk en het wandelnetwerk in Weerribben-Wieden.  De ecowaterliner vaart tussen bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster en Blokzijl en Giethoorn.

De Eese, bosvilla Valkenhorst, plattegrond

Over de rolstoeltoegankelijkheid van het vakantiehuis

Het huis biedt twintig slaapplekken maar dat lijkt mij dan wel een volle bak. Er zijn vier redelijk ruime slaapkamers, nog drie kleinere en twee bedstedes. De grotere kamers zijn ruim genoeg voor een rolstoel maar als je naast elkaar wilt slapen moet je wat schuiven met de bedden en dan is er aan één kant ruimte voor een rolstoel. Er staan vijf hoog-laagbedden verdeeld over de kamers. De overige boxspringbedden zijn 52 cm hoog, wij hebben nog een matrassenwisseltruc gedaan om de beste te veroveren.

Op een van de kleine kamers staat een hemelbed, van te voren zag ik mijzelf daar al wegdromen maar in de werkelijkheid was er weinig romantisch aan deze kamer. Doordat de kamer inpandig is, is er geen raam, de kamer is te klein voor een rolstoel en het bed was erg laag en instabiel. Beetje een muf hok helaas. Dan toch liever een kamer met groot raam waar de vogeltjes je ’s morgens wakker tetteren.

Er zijn twee badkamers waarvan een aangepaste met een verhoogd toilet (hoogte 50 cm) met opklapbare beugels, onderrijdbare wastafel (met draaikraan) en inloopdouche met duwbare Etac- douche/po-stoel (zie foto, badkamer is niet van dit huis). De andere badkamer heeft een kleine wasbak (niet onderrijdbaar) en een inloopdouche. Met mijn wendbare rolstoel kon ik me hier ook redden. Daarnaast is er nog een apart regulier toilet. Bij allebei de badkamers zit een klein drempeltje, dat is vooral onhandig met een tillift. De keuken is niet aangepast. Voor het huis is ruimte voor twee auto’s.

Op de Eese zijn nog een groot familiehuis en een kleine vierpersoons bungalow rolstoeltoegankelijk!

  • Bungalow Bellevue (4 personen): dit huisje ligt aan de rand van wat vroeger de eendenkooi was ligt, midden in de bossen. Alles gelijkvloers, de keuken is bij de spoelbak onderrijdbaar en er is een ruimte badkamer met inloopdouche en toilet met opklapbare beugels. De deuren zijn extra breed.
  • Jagershuys de Arendshorst (16 personen): op de begane grond is één kamer met hoog-laag bedden. De aangepaste badkamer heeft een douchebrancard (zie foto).
  • Ook op de kleine camping (40 kampeerplekken en 4 camperplekken) is aangepast sanitair aanwezig (zie foto’s).

 

De Eese, Bosvilla Valkenhorst, twee 2-persoons bedstedes

 

Wij hebben hier heerlijk gedroomd. Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe het was!

ADRES
Bultweg 25
8346 KB De Bult
TELEFOON/MOBIEL
0521 513 736
WEBSITE
INCLUSIEF
Hoog-laag bedden
Opklapbare beugels bij het toilet
Inloopdouche met losse douchestoel  
Ruimte voor een douchebrancard (niet aanwezig)
Hulphonden welkom

 

De Eese, Bosvilla Valkenhorst

 

 

luchtfoto van de camping met zwembad en trampoline
Badkamer met Etac douche-postoel

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren