In Saarschleife tussen de boomtoppen

Ik had de indrukwekkende plaatjes al vaker gezien maar vorige week heb ik eindelijk zelf door de boomtoppen gecrost met mijn rolstoel! Baumwipfelpfad Saarschleife is vanuit Utrecht een van de meest dichtbij gelegen boomkruinenpaden met indrukwekkende uitzichttoren. Toch nog altijd nog zo’n 450 autokilometers, het is dus wel een eindje rijden maar in combinatie met een leuk weekend Saarbrücken vond ik het helemaal de moeite waard.

Denk je nu huh? Door de boomtoppen gecrost? Zie dan voor je een houten knikkertoren van vroeger. Weet je wel, waar je bovenin een knikker legt en deze vervolgens vanzelf naar beneden rolt. Midden in een van de mooiste wandelgebieden van Saarland vind je zo’n enorme knikkertoren. Via een 800 meter lang houten rolstoeltoegankelijke pad op palen rol ik op 23 meter hoogte tussen de boomtoppen naar de 42 meter hoge spiraalvormige uitkijktoren. Eenmaal bovenop de toren is het uitzicht echt prachtig! Je kijkt uit over de beroemde bocht van rivier de Saar in het Zuidwesten van Duitsland en de groene heuvels van het natuurpark Saar-Hunsrück! Wauw, dit is wel uniek, zonder lift op deze hoogte belanden maakt wel weer duidelijk dat er zoveel meer kan dan we soms denken!

Meer baumwipfelpfaden

Baumwipfelpfad Saarschleife is één van de negentien geweldige bosbouwwerken in Duitsland. Ook in Kroatie, Slowakije en Oostenrijk vind je nog vier van deze bijzondere paden door de boomtoppen met ieder een unieke uitkijktoren. Het bijzondere is dat ze allemaal rolstoeltoegankelijk zijn! Allemaal mooie bestemmingen dus misschien moet ik ze allemaal maar op mijn to-do-lijstje zetten. Kan jij er al eentje afvinken? Ik ben benieuwd!

Een overzicht van alle boomtoppenpaden vind je hier. Voor het boomtoppend in Saarschleife kijk je op de website van Saarland.

Wat deden we nog meer in Saarland?

Samen met Tjeerd had ik een fijn weekend in Saarland. Het boomtoppenpad was wel het hoogtepunt (grapje). Maar we waren ook in vestingstadje Saarlouis en in de mooie stad Saarbrücken. Echt indrukwekkend (en fotogeniek) vond ik Völklinger Hütte, een enorm staal- en hoogovencomplex uit de bloeitijd van de ijzerindustrie, een van de meest originele wereldcultuurerfenissen van UNESCO.

Mijn hele ‘Saarlandverhaal‘ staat in Support Magazine Vakantie-editie 2020 (opent in PDF).

In de regen op de ‘Alte Brucke’ in Saarbrücken…
IJzersmelterij Völklingen Hütte, indrukwekkend erfgoed

 

 

About Author

client-photo-1
Eelke Kelderman

Reacties

31 augustus 2019
Een paar jaar geleden waren wij in het Beierse Woud en hebben daar ook zo'n boomtoppenpad bezocht. https://www.baumwipfelpfad-baumkronenpfad.de/Deutschland/baumwipfelpfad-neuschoenau.html Heel bijzonder. Je begint feitelijk op de begane grond op een prachtig houten pad, dat even verderop op palen verder gaat, als de heuvel onder je naar beneden verdwijnt, waardoor je uiteindelijk steeds meer tussen de boomtoppen terechtkomt. Het pad volgt globaal een ronde route waarbij je uiteindelijk bij een soort ei terecht kunt waar je ook helemaal naar boven kunt lopen. Zelfs met onze duwrolstoel kwamen met redelijk gemak helemaal bovenaan het pad, met prachtig uitzicht. Zonder rolstoel had je nog een trap hoger gekund, maar daarvoor moest je op een rooster stappen waar je doorheen kon kijken, en met mijn hoogtevrees durfde ik dat niet! Ook voelde je bovenin de wind aardig. Over wat we in die buurt nog meer gedaan hebben lees je meer in mijn blog https://rollontheholidays.wordpress.com/2017/08/19/roll-around-central-europe-part-1-germany/ Later dit jaar gaan we naar een park in Engeland waar ook een boomtoppad is.
Jenneke Haase
14 november 2022
Dag Eelke, Afgelopen herfstvakantie hebben wij het Saarland bezocht en jouw tips uitgeprobeerd. Het boomtoppenpad en de andere punten die in het blad stonden. Dank daarvoor. Zelf heb ik nog een tip, namelijk een prachtige wandeling rondom het Bostalmeer (7km). Kan voor iemand met een handbewogen rolstoel en elektrische rolstoel. Voldoende toiletten, stopmogelijkheden en de route is voor het grootste gedeelte 90% verhard en goed te doen. Mooie invalideparkeerplaatsen, etc. https://www.bostalsee.de/ We hebben zelf een overnachting gedaan dicht in de buurt bij Heidelberg. Hotel Birkenhof. Goed toegankelijk. http://www.birkenhof-eppelheim.de/de/ Het slot van Heidelberg bezocht. Dat Slot is niet helemaal toegankelijk (daarom ook lagere prijs voor begeleider en degene die beperkt is). Je kunt naar beneden met een treintje is erg mooi om te doen. Ook een hotel-aanrader is dichtbij in Straatsburg www.destination-pourtales.fr/. Voor iemand met een handbewogen rolstoel is het goed toegankelijk. Mooi park, wellness (sauna e.c.) goed te doen. Voor personen die meer beperkt zijn, is het wat lastiger m.i. Ik wilde dit toch even delen. Blijf vooral ontdekkingen doen. Ik en vele met mij genieten ervan. Met vriendelijke groet, Jenneke Haase

Geef een reactie