Toxopeus

Hotel Restaurant Toxopeus opende dit voorjaar haar deuren (2023), alhoewel het daarvoor bekend stond onder de naam Wad Oars. De familie Toxopeus nam het hotel-restaurant over en de rolstoeltoegankelijk kamer is gelukkig behouden. Eigenaresse Anouk vertelde mij wel dat ze even getwijfeld hebben, de kamer is niet heel ruim. Maar zoveel toegankelijke hotels zijn er niet in dit noord-oostelijke stukje Friesland. Een wijze beslissing wat mij betreft, maar lees even goed of de kamer ook geschikt is voor jou. Ik heb in elk geval twee fijne dagen gehad!

Toxopeus, kamer Windroos met rolstoeltoegankelijke badkamer

Toxopeus is een knus plekje, met maar vijf kamers en een gezellig, ‘huiskamerachtig’ restaurant. Er zijn flink wat potten verf doorheen gegaan, alles is nu in mooie, frisse kleuren passend bij het Friese land. Het restaurant en de kamers hebben nieuw, eigentijds meubilair gekregen.

Windroos

De rolstoeltoegankelijke kamer (Windroos) bevindt zich als enige kamer op de begane grond, direct bij de ingang. Dat voelt in het begin een beetje gek, maar wij hebben geen geluidsoverlast ervaren. De kamer heeft een lekker hoog, schuin plafond maar is niet groot. Dat betekent dat het behoorlijk gevuld is met het tweepersoonsbed (twee losse bedden). Het bed (of je eigen rolstoel) is de enige plek om te zitten. Het kleine raam geeft weinig uitzicht, dus sowieso kun je beter de mooie omgeving gaan verkennen!

Ontbijt en diner

Het ontbijt is netjes met afbakbroodjes en het echte Friese suikerbrood, maar niet overdreven luxe. Ik heb de tweede dag gevraagd om een yoghurtontbijt met wat granola en fruit en ook dat was geen probleem. De eerste avond hebben we er heerlijke verse kibbeling gegeten met perfecte friet. Op de kaart staan eenvoudige gerechten en alles wat uit de keuken kwam zag er goed uit. Het restaurant is ook open voor lunch.

Toxopeus, restaurant

In de omgeving

Als wij arriveren is het prachtig weer, dus wij starten met een lekker kopje koffie op het terras voor het hotel. Anjum is een klein dorpje met een molen (met een toerist-informatiepunt) centraal in het dorp, en een paar pittoreske straatjes rondom de van oorsprong 12e eeuwse Michaëlkerk. Schuin tegenover het hotel is een grote supermarkt en er is een ‘snackcentrum’ ofwel cafetaria. Je bent hier dus snel uitgekeken maar het is een perfecte uitvalsbasis voor deze noordelijke regio. Het ligt namelijk slechts een kilometer of drie ten westen van het Lauwersmeer, een prachtig natuurgebied. Het gezellige Dokkum is maar 10 kilometer verderop en het fijne is dat Anjum zich aan twee buslijnen bevindt. Hierdoor ben je ook met de bus in ongeveer twintig minuten in Dokkum en pak je ook makkelijk de bus naar de veerboot voor Schiermonnikoog. Wij deden het allemaal, hierover binnenkort ook meer!

Toxopeus, collage van drie foto's natuur bij Lauwersmeer, bordje rolstoelroute en Eelke langs een geasfalteerd pad kijkend naar oranje Duindoornbossen
Rolstoelwandeling bij Nationaal Park Lauwersmeer (startpunt Lauwersnest)

Over de rolstoeltoegankelijkheid

Om het hotel binnen te komen ga je een schuine helling op en dan is daar ook direct de rolstoeltoegankelijke kamer bij binnenkomst. Wanneer je van buiten naar het hotel kijkt zie je rechts de uitbouw waar de badkamer zit. Zoals gezegd de kamer is niet groot, alleen met het tweepersoonsbed (2x 90 cm, hoogte 54 cm) staat het al redelijk snel vol. Aan een kant van het bed is bewegingsruimte voor de rolstoel (ongeveer 130 cm). Als je de badkamerdeur in het verlengde hiervan openzet heb je daar wel een grotere draaicirkel. Achter het bed staat een stoeltje en een dressoir met koffie/thee en minibar, daar kun je niet bijkomen in de rolstoel.

3 foto's van de rolstoeltoegankelijke badkamer met witte tegels op de muur en zwart wit geblokte tegels op de vloer. Toilet met aan beide zijde beugels, onderrijdbare wastafel, inloopdouche met douchezitje aan de muur
Toxopeus, kamer Windroos, rolstoeltoegankelijke badkamer

Richting badkamer is een kleine houten drempel. Boven de onderrijdbare wastafel (onderrijdhoogte 71 cm) hangt een lage spiegel, deze is wat minder geschikt voor een lopende reisgenoot. Op de deur in de kamer hangt wel een langere spiegel. In de douche een Linido douchestoeltje met armleuningen aan de wand (hoogte 43 cm). De douchestang hangt voor mij een beetje hoog. Bij het vrij lage toilet (hoogte 42 cm) hangen twee opklapbare beugels. Een nadeel van de dambordkleurige tegels is dat ze erg glad zijn. Ik heb geadviseerd om een antislipmatje neer te leggen en als ze dan toch bezig zijn ook een extra haakje voor de douchekop, een langere spiegel en toiletverhoger. Zodra ik bericht heb, dat het is aangepast, zal ik het hier wijzigen. Tot dan, zelf meenemen!

De auto parkeerden wij gratis op het parkeerterrein bij Dorpshuis de Dobbe (150 m vanaf het hotel).

Eelke heeft hier heerlijk gedroomd. Ben jij hier ook geweest. Laat ons weten hoe het was!

ADRES
De Singel 5
9233 NH Anjum
TELEFOON/MOBIEL
0519 320 800
E-MAIL
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Beugels bij toilet
Douchestoel aan de wand
Hulphonden welkom

 

 

Toxopeus, collage van drie foto's natuur bij Lauwersmeer, bordje rolstoelroute en Eelke langs een geasfalteerd pad kijkend naar oranje Duindoornbossen

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren