De Zeegser Duinen, Dutchen

Stempel Eelke droomt

Ik hou ervan als er duurzame materialen gebruikt worden en kleuren en meubels met zorg gekozen zijn. Het kleinschalige park de Zeegser Duinen van Dutchen is nog in aanbouw maar ‘ons’ 4-persoons huisje is al klaar voor gasten. De huisjes zijn van buiten eenvoudig en modern maar binnen voelt het luxe en knus door de aardse tinten, houten tafel en kast. Door de grote raampartij is het ook lekker licht. Op het terras is weinig privacy maar er is geen druk verkeer dus dat valt uiteindelijk reuze mee. Het allerfijnste van dit plekje is dat wanneer je door de mooie gietijzeren poort loopt, je direct de natuur inwandelt of fietst. Je bent namelijk midden op de Drentse Aa, een groot natuurgebied met, als wij er zijn, uitgestrekte vlaktes met paarse heide. Het is ’s nachts heerlijk stil, dus wij slapen als roosjes.

Zwart houten huisje, voorkant met terras en driepoot met vuurschaal
De Zeegse Duinen, vuurtje stoken

 

Houten eettafel met grote tv tegen de muur, daarachter een bruineren bank
Onze ‘Suitelodge’, in elke kamer een mega-tv.

Voor een gezin

Alle huisjes zijn in particulier bezit en worden verhuurd via Dutchen. Het huisje waar wij verblijven is als enige aangepast voor rolstoelers en eigendom van een gezin met een kind met een handicap. Dat zie je terug in de keuzes die gemaakt zijn. Er is namelijk gekozen voor een éénpersoons hoog-laagbed met als optie een uitklapbare stoel als extra bed in de goed toegankelijk slaapkamer. Aangrenzend aan deze kamer is ook de grote, toegankelijke badkamer met een opklapbare hoog-laag douchebrancard, uniek en voor wie deze nodig heeft een uitkomst!

De ‘masterbedroom’ met dubbel bed is daarentegen eigenlijk te klein voor een rolstoel, ik zeg eigenlijk omdat ik daar met mijn wendbare rolstoel en wat schuiven van de bedden toch naar binnen kan.  Lees hierover meer onder het kopje masterbedroom en bekijk het filmpje onderaan de pagina >>

Overigens is er op het park (nog) geen speeltuin.

Eelke buiten aan tafel met een kopje thee, uitzicht op hottub met trapje
Het vuurtje in de kachel van de hottub brand, wachten met een kopje thee… en mijzelf afvragen hoe ik zo in de hottub klim…

Houtgestookte hottub

De houtgestookte hottub op het terras staat er uitnodigend bij dus we doen op de laatste avond een poging het water lekker op te stoken. Dat blijkt toch makkelijker gezegd dan gedaan. Toen ik er na een behoorlijk onhandige klim, er is helaas geen lift zoals bij Camperplaats Vechtdal, met hulp van mijn lief inzakte, bleek het water onderin nog koud… Toch maar weer eruit dus…. Helaas was onze hout voorraad inmiddels flink geslonken maar gelukkig was de beheerder zo aardig om een nieuwe zak te brengen. Hij stookte het vuur gelijk even flink op, de vlammen kwamen uit de pijp! Aha, zo moet dat dus. Even later zakte ik dus opnieuw het water in om vervolgens na 5 minuten puffend te constateren dat de temperatuur opgelopen was tot 45 graden! Veel te heet! Het water bleef tot laat op de avond gloeiend heet. Dat vergt dus toch wat oefening zo’n romantische hottub-ervaring.

Bosgebied met stukken heide ertussen
De poort van De Zeegse Duinen door en je zit direct in de bossen.

Bosgebied, bomen met zonlicht erdoor heen

In de omgeving 

De omgeving is een echte troef, je bivakkeert namelijk op Nationaal Park de Drentsche Aa, een ongerept stukje Nederland in het noorden van Drenthe. Het natuurlijke beekje ‘Schipborgse Diep’, met als oorsprong de Drentsche Aa, kronkelt hier langs heidevelden, zandverstuivingen, bossen en weilanden. Overal kom je prehistorische monumenten tegen, zoals hunebedden, galgenbergen en grafheuvels. Tegelijk zijn ook de leuke steden Groningen (20 min. rijden) en Assen (15 min. rijden) niet ver weg.

grasterras aan het water
De Zeegser Duinen, restaurant de Drentsche Aa

Wij wandelen (500 meter) op de eerste avond naar het Fletcher hotel/restaurant voor een verrassend lekker maaltje. Wanneer je juist de andere kant opwandelt (700 meter) kom je aan het water het heerlijk zonnige terras van restaurant de Drentsche Aa tegen. Je kan hier terecht voor lunch en diner of een lekker gebakje. De keuken sluit redelijk vroeg, dus let even op de openingstijden. Geen rolstoeltoegankelijk toilet, wel een toilet op de begane grond met kleine wandbeugel.

Wij maken ook een mooie ‘fietstocht’ van 15 kilometer (knooppunten 89-99-91-77-76-75-99-89), over voornamelijk gladde en schelpen fietspaden langs bos en heidevelden. Op de route stoppen we voor een kopje thee bij Pannenkoekenboerderij Brinkzicht midden in Gasteren.

Zuidlaren

Voor boodschappen ga je het best naar Zuidlaren, wij gaan met rolstoel en fiets (5 km). Zuidlaren is een gezellig dorp met een aantal leuke winkeltjes, supermarkten, terrassen en restaurants. Wij scoren een heerlijk broodje bij bakker Feenstra en kunnen het niet laten ook een paar heerlijk bonsbons mee te nemen.  Veel te veel lekkers hier. Natuurlijk ga je ook op zoek naar Berend Botje die met zijn scheepje naar Zuidlaren vaarde! Ook leuk is museummolen de Wachter, met onder andere een kruidenierswinkeltje, bakkerij en smederij (rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig).

Op weg naar de Botanische tuinen stapten wij even uit de auto om wat boodschappen te halen, maar uiteindelijk bleven we hangen in de winkeltjes en vooral de Rommelmarkt Haren. De tuinen moeten dus even wachten op ons volgend bezoek.

Groningen

Wij boekten nog een nachtje extra in Groningen maar vanuit de Zeegse Duinen is het ook prima heen en weer rijden. Groningen is een super leuke stad om lekker rond te dwalen langs unieke boetieks en mooie straatjes. Helaas is niet alles even toegankelijk, dat is soms frustrerend. Ga zeker even kijken op het dakterras van het veelbesproken nieuwe ontmoetingscentrum, Forum. Je zag de Martinitoren nog nooit van zo dichtbij! Hou je van strips, games en animatie? Loop hier dan ook even binnen bij Storyworld! Wij gingen er ook naar de film, wat een blamage! Zo’n nieuw gebouw en dan geen fatsoenlijke rolstoelplek, ik zat helemaal vooraan en ook nog een voor de eerste rij stoelen. De rooftop Cinema hebben we niet geprobeerd…  Rolstoeltoilet op de begane grond is wel handig, lekker centraal in de stad, en tot laat open.

3 foto's van Groningen. Tjeerd kijkt uit het raam met uitzicht op de Martinitoren, hoog taps toe lopend wit gebouw (Forum), steegje met muurschildering van een schaduw van een persoon
Wauwie, bekijk dat uitzicht en proef zeker ook een taartje bij restaurant Nok, op de bovenste verdieping van het Forum!

Over de rolstoeltoegankelijkheid 

Bij binnenkomst stap je direct in de woonkamer met open keuken (niet aangepast). Er staat een grote, makkelijk onderrijdbare tafel, een bank en luie stoel. Aan beide zijden bevinden zich een slaapkamer en badkamer. Zoals gezegd, de masterbedroom is zeker niet geschikt voor alle rolstoelen. Hier is ook een douche, wastafel en een afgesloten toilet (niet aangepast). Aan de andere kant is de slaapkamer ruimer omdat hier maar een éénpersoons hoog-laag bed staat.
De auto kan voor de deur geparkeerd en er is een grote schuur voor fietsen of ander materiaal.

Masterbedroom

Wij slapen graag knus samen, van te voren was het even een gok of ik met mijn rolstoel de slaapkamer in kon komen en dus zelf in en uit bed kon komen. Maar het past precies! We, nou ja Tjeerd dus, schuift de bedden in de ‘masterbedroom’ naar één kant (vóór de kastombouw). Hierdoor is er naast het bed genoeg ruimte voor mijn rolstoel. Aan de linkerkant en de achterkant van het bed is ook nog een smal looppaadje over. De draai, een hoek van 90 cm naar rechts, kan ik maar net maken want de schuifdeur is ook nog eens erg smal, namelijk 68 cm! Dit is dus echt alleen geschikt voor smalle rolstoelen, met een kleine draaicirkel en handige bestuurders. Nogmaals; de andere kamer is door het eenpersoons hoog-laag bed een stuk ruimer en ook de schuifdeur een stuk breder (86 cm). Kijk even onderstaande filmpje voor mijn stuurmanskunst in de slaapkamer!

Badkamer

De aangepaste badkamer is een balzaal! Met unieke opklapbare, hoog-laag douchebrancard en een opklapbaar redelijk zacht douchezitje (49 cm hoog, 45 cm breed en 40 cm diep). Bij het toilet is alleen één beugel aan de zijmuur (rechts), deze zit vrij ver weg. Er is ook een sta-op rekje wat om het toilet of douchestoel geplaatst kan worden (zie foto). De wastafel is onderrijdbaar en heeft een zwenkkraan. De schuifdeur naar de badkamer is 95 cm breed.

 

 

blauwe bloemen in een bossig landschap
Wat is de natuur toch mooi! Nationaal Park de Drentsche Aa.

 

Wij hebben hier heerlijk gedroomd. Ben jij hier ook geweest? Laat ons dan weten hoe het was!

ADRES
Schipborgerweg 19
9483 TL Zeegse
TELEFOON/MOBIEL
0592 201 347
E-MAIL
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche met douchekrukje aan de wand
Inloopdouche met hoog-laag douchebrancard
Hoog-laag bed
Hulphonden welkom

Zwart houten huisje, voorkant met terras en driepoot met vuurschaal (andere hoek)
Zwart houten huisje met grote raampartij bij terras met tafel, vuurschaal en hottub
Zwart houten huisje, voorkant met terras en driepoot met vuurschaal
Zwart houten huisje, voorkant met terras en driepoot met vuurschaal (andere hoek)
De Zeegse Duinen, inkijkje vanaf buiten met openslaande deuren
Houten eettafel met grote tv tegen de muur, daarachter een bruineren bank
De Zeegse Duinen, overzicht woonkamer
schuifdeur naar master bedroom, oogt smal (68 cm)
twee boxspringbedden naast elkaar geplaatst met rondom het hoofdeinde witte inbouwkasten. Aan de muur een foto van een heidelandschap
De Zeegse Duinen, witte hoekkeuken
Houten hoog-laagbed met. zwart nachtkastje ernaast, ook zichtbaar de schuifdeur
grote rolstoeltoegankelijke badkamer met Electrische verstelbare, opgeklapte brancard en opgeklapt douchestoeltje
Toilet met aan de linkerkant een 120 graden gebogen zwarte beugel tegen de muur
onderrijdbare wastafel met kantelbare spiegel
Metalen rekje met armsteunen om toiletpot
masterbedroom bedden verschoven zodat er ruimte naast het bed is voor een rolstoel
masterbedroom, schuifdeur en bedden verschoven zodat er ruimte naast het bed is voor een rolstoel
Bosgebied, bomen met zonlicht erdoor heen
blauwe bloemen in een bossig landschap
Bosgebied met stukken heide ertussen
grasterras aan het water
tafel met kopje thee en tijdschrift met op de achtergrond een hottub met laddertje
3 foto's van Groningen. Tjeerd kijkt uit het raam met uitzicht op de Martinitoren, hoog taps toe lopend wit gebouw (Forum), steegje met muurschildering van een schaduw van een persoon

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren