Almenum Stadslogement

Stempel Eelke droomtIn een prachtige pakhuis uit de 17 eeuw en een aantal eeuwenoude arbeiderswoninkjes heeft Marije, samen met haar ouders, een bijzonder kleinschalig hotel gecreëerd. Bij Almenum Stadslogement zijn 7 appartementen en 7 hotelkamers, de renovatie is nog maar net afgerond. Elke kamer heeft nu een mooie zwart/wit foto op de wand, een nieuwe frisblauwe keuken en speciaal voor het hotel ontworpen (slaap)bank. Het pakhuis en de arbeiderswoningen staan aan een knusse binnentuin met verschillende zitjes. Op 100 meter van de gezellige drukte van het centrum van Harlingen is dit een heerlijk beschut plekje om even lekker te genieten van het zonnetje en een goed boek.

Almenum, binnentuin
Almenum Logement, gevestigd in een stoer pakhuis uit de 17de eeuw.

Het rolstoeltoegankelijke appartement ligt op de begane grond in het oude pakhuis. Eenmaal binnen in het appartement merk je niet zoveel meer van de vroegere bestemming. Maar de buitengevel van het pand maakt wel indruk met de stoere, grove stenen en de tralies voor de kleine ramen, hierdoor is het binnen ook wat donker. Het appartement heeft een eigen ingang, woonkamer met slaapbank, kleine eettafel en open keuken. Er is een aangepast badkamer en aparte slaapkamer (over de aanpassingen lees je onderaan de pagina meer).

In Harlingen

Het is alweer 8 jaar (2012) geleden dat ik met mijn moeder een weekendje in Almenum verbleef. Vanuit het hotel wandel je direct door de kleine straatjes en grachten. Wij struinden lekker rond in de winkeltjes en galeries. De winkel van de Harlinger tegelfabriek heeft een drempel voor de deur (ongeveer 10 cm) maar ik word heel behulpzaam naar binnen geholpen. Er volgt ook direct een uitgebreide uitleg over het unieke werk. Naast prachtige tegeltjes ook leuke mokjes en bordjes, allemaal handwerk. We bezoeken ook het Hannemahuis, een mooi museum in een mooi pand (goed rolstoeltoegankelijk). Ook hier het mooie Harlinger aardewerk en de tegeltjes, maar ook over de scheepsbouw en de walvisvaarders.

Als het donker wordt geven de lichtjes aan de masten van de prachtige oude schepen in de haven een mooi beeld. Vooral op een mooie vrijdag- of zondagmiddag hoef je je op het terras van hotel Zeezicht niet te vervelen. Dan wisselt ‘de bruine vloot’ van vakantiegasten, Harlingen is al vele jaren de thuishaven van zeventig historische zeilschepen. Aan het eind van de week lossen ook veel vissers hun schepen en draait de visafslag Insula op volle toeren. Bij ‘ Ons Harlingen’ staat voor ons dus een visje op het avondmenu. Lekker hoor. Ik heb (in 2012) geen restaurant in Harlingen ontdekt waar een aangepast toilet is, dat moet nu toch inmiddels anders zijn? Gelukkig is het appartement zo dichtbij dat je zo thuis bent als de nood hoog wordt.

Haven in Harlingen

Dagtocht Terschelling

Harlingen trekt veel mensen die op doortocht zijn naar Vlieland en Terschelling. Maar met mooi weer is het ook een leuke dagtocht. Eenmaal op Terschelling  zit je direct in het gezellige dorp West met genoeg terrasjes en restaurants. Natuurlijk kan je ook genieten van het strand, bij verschillende strandpaviljoens kun je een strandrolstoel lenen. De bus is hier prima toegankelijk.

Almenum Stadslogement, plattegrond rolstoeltoegankelijk appartement (nr 6). Tekening Eelke Kelderman.

 

Nieuwe keuken en foto op de wand. Officiële nieuwe foto’s van na de renovatie volgen nog.

Over de rolstoeltoegankelijkheid

Het rolstoeltoegankelijke appartement (nr 6) heeft een eigen ingang, de deur is lekker breed. De woonkamer heeft een slaapbank, kleine eettafel en open (niet aangepaste) keuken. De badkamer is prima, met een mooi elektrisch in hoogte verstelbare wc (hoogte tussen de 39 tot 60 cm) met opklapbare beugels. Ook de hoogte van de wastafel kan je (handmatig) instellen. Er is een inloopdouche met beugels en een zelfrijdbare douchestoel (hoogte 55 cm). De slaapkamer is niet groot. Met de rolstoel kan je slechts aan één kant (links) van het tweepersoons bed komen. Het bed is elektrisch verstelbaar (rug en voeten). Sinds kort is er ook een kleine lift (niet geschikt voor rolstoel) in het hotel om de andere kamers te bereiken.

Er is een invalidenparkeerplaats voor de deur (dagkaart beschikbaar bij het hotel), kijk anders hier voor het parkeerbeleid van Harlingen. Het station is 650 m van het hotel.

Het knusse Almenum Stadslogement kwam ook in mijn boekje ‘bed&breakfast zonder drempels’ (ANWB). Gek genoeg was dit fijne adresje van mijn site verdwenen, nu dus opnieuw online! Ben jij hier geweest? Laat ons weten hoe het was!

ADRES
Kruisstraat 8-14
8861 EB Harlingen
TELEFOON/MOBIEL
06 250 311 73
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Beugels bij toilet en in de douche
Losse zelfverrijdbare douchestoel
Hulphonden welkom

 

 

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren