De Elsenhoeve

Stempel Eelke droomtAls ik samen mijn moeder bij de Elsenhoeve binnenstap gaan we terug in de tijd. Het voorhuis van de oude boerderij is nagenoeg in de staat gelaten waarin onze gastvrouw Cindy, het een aantal jaren geleden kocht. Cindy: “Ondanks dat de inrichting uit de jaren ’70 stamt, zag het er nog zo netjes uit dat we het zonde vonden om het er allemaal uit te slopen. Dus we hebben het juist tot in details verder doorgevoerd. De schrootjeswand mocht blijven, een andere muur kreeg een ‘nieuw’ oranjemotief behangetje. De kringloopwinkel kon het servies aanvullen. Er kwam wel een nieuwe bank, bedden en een vaatwasser.”

Elsenhoeve, collage details
De Elsenhoeve, jaren ’70 tot in de puntjes doorgevoerd!
De Elsenhoeve, woonkamer

Zeventies

De draaischijf telefoon herken ik nog van vroeger en de vensterbank staat vol sanseveria’s. Steeds ontdekken we weer attributen rechtstreeks afkomstig uit onze herinnering. Zelfs de prullenbak herken ik van bij mijn oma. In de woonkamer draaien we direct een plaatje als ik de grote platenspeler zie staan. Wanneer ik de volgende ochtend mij haar wil föhnen ligt er zelf een oude oranje Braun klaar. Maar dat durf ik toch niet aan. Gelukkig ligt er ook een nieuwer model. De gaskachels staan er ook meer voor de sier want er is centrale verwarming.

Het voorhuis is ingericht voor twee personen. Alles is ruim en dus eigenlijk veel te groot voor twee personen. Wij zijn maar twee nachtjes hier dus gebruiken de woonkamer nauwelijks. Overdag  zijn we lekker op pad en ’s avonds zitten we in de grote woonkeuken aan tafel voor een ouderwets potje Scrabbel! Die tafel had wat mij betreft wel wat groter gemogen. Het staat een beetje ielig, maar de grote tafels kwamen zeker later pas in de mode?

Onze gastvrouw is gesteld op haar privacy en we zien haar dan ook pas weer als we vertrekken. Wat natuurlijk prima is. De tuin rondom het voorhuis is beschikbaar voor gasten. Je kunt heerlijk bij de grote vijver zitten of direct naast de keuken, op het omheinde plaatsje.

Elsenhoeve, raam en vijver
Uitzicht uit de keuken ’s ochtends vroeg als de zon net opkomt en ’s avonds als de zon weer onder gaat even genieten bij de vijver

In de omgeving

Schuin tegenover de boerderij staat de grootste nog werkende klokkenstoel bij een schattig kerkje. Wandel een rondje om de kerk en geniet van de rust en de vogels. In de zomermaanden pluk je een prachtig biologische boeket in de pluktuin van Bloem en Oogst (5 km). Ervaar de brinkdorpjes Dwingeloo en Diever of bekijk de historie van de Kolonie van Weldadigheid in Frederiksoord of Wilhelminaoord. Maar je kunt ook een bootje huren in Giethoorn (17 km).

Kerkje met houten Klokkentoren in het veld met wat bomen er om heen
De Klokkenstoel uit 1776, ook wel klokkentoren der armen, genoemd, nog de enige in Drenthe. Staat schuin tegenover de Elsenhoeve

Vanuit de boerderij loop of fiets je binnen enkele minuten naar natuurgebied het Holtingerveld. Wij pakken de auto naar de officiële ingang, ‘de Toegangspoort’ van dit gebied (Helomaweg 18 in Havelte). Daar vind je ook restaurant Oer en Vlinderparadijs Papiliorama (beide gesloten toen wij er waren ivm Covid, beide hebben een rolstoeltoegankelijk toilet). De schaapskudde heeft net een nieuw onderkomen, heerlijk om te zien al die schattige lammetjes.

Elsenhoeve, collage Holtingerveld
Heerlijk zonnige dag, wandelen met mijn moeder bij natuurgebied het Holtingerveld

Holtingerveld

Het Holtingerveld is prachtig afwisselend, heide, stuifzand, bos en vennetjes zorgen voor mooie vergezichten, soms bijna alsof je op de savanne staat. De Havelterberg zorgt voor wat hoogteverschil en daarom is het soms wat lastiger toegankelijk. Met hulp en wat hobbels kom ik toch een heel eind. Soms moeten we een eindje terug en een ander pad kiezen. Er staan ook twee mooie hunebedden in het gebied. Op het wandelkaartje (verkrijgbaar bij het infocentrum) kiezen wij de linker route richting de Hunebedden, met wat moeite ga ik de eerste hindernis over, maar later stranden we in de buurt van de hunebedden alsnog bij een trap. Het uitzicht is wel heel mooi. We gaan een eindje terug en vinden via een mooie omweg uiteindelijk ook de Hunebedden weer terug. Via de Helomaweg en de Lupineweg komen we weer terug bij de auto. Je kunt ook met de auto bij de Hunebedden komen via de Hunebeddenweg.

 

Eelke in haar elektrische rolstoel op een wat hobbelige graspad (holtingerveld) lang een rij bomen met weids uitzicht
Prachtige vergezichten, het is hier wel even hobbelen over de ongelijke paden

 

Over de rolstoeltoegankelijkheid 

Het voorhuis van de Elsenhoeve is heerlijk ruim. Er zijn geen drempels, alleen naar het buitenplaatsje vanuit de keuken is een drempel. Hiervoor is een goede plank beschikbaar, helaas moet deze wel weggehaald om de deur dicht te kunnen doen. De slaapkamer heeft voldoende ruimte rondom het bed voor een rolstoel. Er staan twee losse boxspringbedden  (90 x 2.10 cm, 67 cm hoog), die ook tegen elkaar gezet kunnen worden.

 

Badkamer

De badkamer is oorspronkelijk toegankelijk gemaakt voor de oude boerin die voorheen in het voorhuis woonde. De tegels zijn wat kleur betreft helemaal zeventies, maar de boerin was zuinig op haar spulletjes want het ziet er nog spik en span uit en voldoet prima. Er is een inloopdouche met douchestoeltje aan de wand (hoogte 46 cm), en een beugel er tegenover. Kijk even goed naar de foto’s, want de douche is maar van één kant bereikbaar, je kunt wel met de rolstoel naast de douchestoel komen. Het toilet, met opklapbare beugels aan beide kanten, is aan de lage kant (hoogte 45 cm) maar er is een toiletverhoger beschikbaar. De auto parkeer je voor de deur, in de schuur is ruimte om fietsen op te laden.
Kortom een prima plek voor een fijn verblijf in Drenthe. Je moet wel van een beetje nostalgie houden!

 

Houten bankje met de tekst uutblaosbaankie er in gegraveerd
Eelke heeft hier heerlijk gedroomd. Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe het was!
ADRES
Oosteinde 62
8351 HH Wapserveen
TELEFOON/MOBIEL
0521 745 093
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Beugels bij toilet
Douchestoel aan de wand

Voorkant boerderij
Elsenhoeve, raam en vijver
De Elsenhoeve, gang met schrootjes
De Elsenhoeve, keukendeur met plank
Elsenhoeve, collage details
Houten bankje met de tekst uutblaosbaankie er in gegraveerd
Kerkje met houten Klokkentoren in het veld met wat bomen er om heen
Elsenhoeve, collage Holtingerveld
Eelke in haar elektrische rolstoel op een wat hobbelige graspad (holtingerveld) lang een rij bomen met weids uitzicht
Vrouw loop over een verhard pad onder de bomen waar de late zon doorschijnt

Locatie beoordelingen

3 based on 1 beoordeling
18 november 2021

De vakantiewoning is prima bevallen, maar het bed bleek voor vrouwlief problematisch. Te zachte matras waarbij de topmatras niet bleef liggen maar telkens verschoof. Geen succes dus. Maar verder een prima en ruime accommodatie in een mooie omgeving. Alleen de buitenruimte voor gasten in een handbewogen rolstoel is erg beperkt vonden we. Wij misten ook een gastenboek, vandaar deze opmerking en vraag. Wij zouden best nog eens terug willen.
Groeten Meta en Hans van Voorthuizen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren