Genieten van het Spaanse najaar, Costa Blanca

Ik ontmoette Linda in september op het congres van Spierziekten Nederland. Wat een sprankelende vrouw! Ze vertelde vol enthousiasme over het al geboekte vooruitzicht, vier weken naar Spanje. Direct gevraagd of zij haar belevenissen wilde opschrijven en nu dus nu hier haar mooie gastblog. Linda gebruikt op vakantie een handbewogen rolstoel met elektrische ondersteuning, zij heeft ruim acht jaar een spierziekte, een variant van A.L.S. Om te communiceren gebruikt ze een spraakcomputer. Helaas lijkt Villa Carpe Diem, waar Linda verbleef, nu een paar maanden later van de radar verdwenen. De details van het huisje laten we dus maar even voor wat het is. Gelukkig hebben we een andere tip om te verblijven!

Elk jaar een ander gebied

Linda: Na mijn diagnose heb ik besloten alles uit dit leven te halen en dat betekent ook lekker op vakantie. Omdat zon en warmte heerlijk zijn voor mijn spieren wordt het vaak een vakantie naar de zon. We hebben inmiddels veel ervaring met vliegreizen. Twee jaar geleden gingen we naar een rolstoelvilla (inmiddels verkocht) in Portugal, vorig jaar naar Herman in El Sigiloso en dit jaar Villa Carpe Diem in Calpe aan de Costa Blanca. Ik vind het leuk elk jaar een ander gebied te verkennen en omdat ik mijn eigen matras nodig heb, ondernemen we veel met de huurauto vanaf één adres. Wij huurden de laatste twee jaar een Citroën Berlingo, dan kan de rolstoel achterin. Ik kan nog goed de transfer maken. Elke dag doen we wel iets en ook boodschappen doen in een ander land vinden we leuk.

Elk jaar zoek ik op internet naar een nieuwe bestemming. We hebben een flinke wensenlijst: 1) Rolstoelvriendelijk, met een toegankelijk zwembad. 2) Gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, door mijn spraakcomputer is zomaar een kletspraatje met een ‘local’ niet te doen. 3) Gebied met mogelijkheden voor uitstapjes. 4) Mogelijkheid om te koken, mijn vriend kookt graag.

Vanaf Calpe kun je naar steden als Valencia, Alicante, Benidorm en naar het strand. Bovendien zouden dit jaar ook mijn kinderen met hun gezinnen een week komen, dus Villa Carpe Diem, met vier zelfstandige appartementen en zwembad zou perfect zijn! We keken er het hele jaar naar uit.

Linda in de zon bij villa Carpe Diem
Linda in de zon bij villa Carpe Diem

Villa Carpe Diem in Calpe

De villa bestaat uit vier appartementen, twee beneden en twee boven. De beneden appartementen zijn geschikt voor rolstoelers. Helaas bleek bij aankomst dat de appartementen behoorlijk wat achterstallig onderhoud hadden. Er was geen tv-aansluiting en internet, de aanpassingen waren minimaal. Gelukkig konden we ons nog prima redden en we hebben onze vakantie hierdoor niet laten verpesten. Het zwembad was een zaligheid, ik werd (op eigen verzoek!) zelfs tot ver in oktober elke dag het zwembad in gereden om lekker af te koelen. Nu, in februari blijkt villa Carpe Diem online niet meer vindbaar, website en facebookpagina zijn offline. Helaas, maar wie weet starten ze later weer op?

In Calpe zijn twee rolstoel aangepaste stranden met strandwachten en strandrolstoelen, tot 1 oktober. Wij kwamen daar pas achter op de laatste middag dat het kon, super jammer want mijn hart ging sneller kloppen toen ik de rolstoelen voor in zee zag. Lijkt me heerlijk om weer eens in zee te zijn. Calpe heeft een lange boulevard en er zijn veel terrasjes. Vaak met een flinke verhoging maar er zijn er genoeg wel toegankelijk. Voor de winkels geldt hetzelfde. Tijdens ons verblijf kwamen we er achter dat alle grotere supermarkten een rolstoeltoilet hebben. En steeds vaker ook de restaurants en koffiezaakjes.

collage foto's van de rots bij Calpe en een landkaart van Spanje
Zoon en schoonzoon van Linda beklimmen de kalkstenen rots die steil uit de zee oprijst bij Calpe, Peñon de Ifach. Een flinke klautertocht, dus voor de duidelijkheid: niet rolstoeltoegankelijk.

Benidorm, alles wat hierover verteld wordt is waar

Omdat we zoveel gehoord hadden over Benidorm wilden we het graag een keer zien. En alles wat je leest over Benidorm is waar, heel veel vakantiegangers! Spanjaarden, Engelsen, Nederlanders en vaak een dagje ouder. Maar ik geef ze groot gelijk, zelfs in oktober kun je nog tot ’s avonds laat buiten zijn in zomerkleding en iedereen doet dat ook. Het is gezellig druk ’s avonds en doordat er zoveel ouderen zijn, zijn de meeste winkels en terrassen goed toegankelijk. Iedereen hier houdt van de zon. We zagen ook een scootmobiel die alleen in Benidorm schijnt te worden verhuurd, een dubbele scootmobiel met een extra stoel achter de bestuurder!

Valencia, hoog op ons verlanglijstje

Als we op vakantie zijn, maken we allebei een verlanglijst met wat we willen zien en wat bij allebei hoog staat, doen we als eerste. Valencia stond bij allebei hoog op het verlanglijstje. Ik vond Valencia prima te doen met een rolstoel, trottoirs zijn breed genoeg met voldoende afritjes maar ik heb geen ervaring met het openbaar vervoer. Wij zijn begonnen bij de De Markthal – Mercado Central. Zelfs de buitenkant is mooi. Echt een unieke ervaring, prachtig gebouw en zoveel kraampjes. Ik heb gelezen dat er 599 kraampjes zijn! De verse vis afdeling is heel groot. Verder veel fruit, kip en kaaskramen. Aanrader om ter plekke van te genieten: Een beker vers sap en een bakje met Spaanse ham en kaas. Onderin zijn de toiletten met een keurig rolstoeltoilet. Aan vier kanten zijn in- en uitgangen en bij twee ervan zijn opritten gemaakt. In de buurt van de Markthal is de imposante Kathedraal van Valencia, die wil je niet missen. We hebben er twee kaarsjes opgestoken, voor beide families. Iets verderop is de beroemde Fuente Del Agua de la Acequi (fontein), geïnspireerd op de Trevi fontein in Rome, prachtig. Ik keek van een afstandje naar de fontein, de omgeving, mijn familie, de mensen, hoorde de viool van een straatmuzikant en was totaal gelukkig.

 

 

Leuke kleine plaatsjes, Javea, Altea, Moraira, Teulada

Ook dichter bij Calpe zijn leuke plaatsjes zoals Javea (haven) en Altea met heerlijke verse dadels, joekels van perziken en verse kruiden op de markt en de kerk met prachtig blauw dak. Het plaatsje Moraira met alleen laagbouw, waar we de auto op de centraal gelegen parkeerplaats zetten en gelijk een aangepast toiletgebouw zagen. Altijd handig! Moraira loopt een beetje over in Teulada (wijnen!), ook een leuk plaatsje met een gezellig pleintje waar je koffie kunt drinken. Aan het plein is een goede thuiszorgwinkel (Johannes de Deo) gevestigd met een Nederlandse gastvrouw.

Winkelcentra in Ondara en Alicante

Als het weer aan de Costa Blanca toch een keertje wat minder is zijn de winkelcentra in Ondara en Alicante met alle grote merken een goede keus. Ze hebben allebei een foodcourt. Wij ontdekten het tapasrestaurant Lizarran in het foodcourt van Ondara. Een aanrader als je van die typisch Spaanse lekkernij tapas houdt.

Als ik in het buitenland ben, ben ik me altijd erg bewust hoe goed ik het thuis heb, met alle hulp en de aanpassingen. Ik tel mijn zegeningen dan dubbel. Of we nog een keer naar Villa Carpe Diem gaan is de dus even de vraag, maar Spanje heeft ons hart gestolen. Ik voel me altijd geweldig met een schat aan nieuwe indrukken en zoveel weken zon. Bruin gebrand en mentaal opgeladen de winter in Nederland in.

Linda

Nog even over de Costa Blanca

De Costa Blanca is gezegend met een van de beste klimaten van Europa. Er valt relatief weinig regen, de temperatuur is aangenaam en de zon schijnt er minstens 300 dagen per jaar. Bovendien is de Costa Blanca door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot gezondste regio van Europa. Door het milde klimaat en de schone lucht is de regio vooral aangenaam voor mensen met ademhalings- en huidproblemen. Veel mensen denken dat de naam Costa Blanca slaat op de witte stranden of de witte huizen, maar het verwijst naar de witte bloesem van de amandelbomen die hier veel geteeld werden.

Inmiddels ook zin om naar de Costa Blanca te gaan? Kijk eens op deze websites voor rolstoeltoegankelijke accommodaties: Casa Mulder, Villa Los Leones en Xenofilie. Weet jij een fantastische plek, laat het ons weten!

 

 

Linda, Valencia
Linda, Valencia

BewarenBewaren

About Author

client-photo-1
Eelke Kelderman

Reacties

John
15 februari 2018
Leuk geschreven en ook nog eens gepost op je verjaardag ;)
Shantie
15 februari 2018
Mooi geschreven! Krijg meteen zin in vakantie 😉.
15 februari 2018
Sinds vorig jaar hebben wij de deuren geopend van onze volledig rolstoel aangepaste vakantiewoning aan de Costa Blanca. Kijk op de website van Casa Peguche voor alle details en de actuele beschikbaarheid, www.casapeguche.nl
16 februari 2018
Hé, ik heb een beroemde nicht! Leuk geschreven Linda. Wij waren twee jaar geleden in Moreira, inderdaad leuk.

Geef een reactie