In ons straatje

Stempel Eelke droomtAls de gezondheid van boer Jan hem een beetje in de steek laat besluiten hij en zijn vrouw Ellen de koeienstal om te bouwen tot gastenverblijf. Helemaal afscheid nemen kunnen ze niet, een paar koeien blijven staan in de kleine stal. Dat is ook gezellig voor de gasten. Afgezien van bekenden en vrienden ben ik de eerste ‘echte’ gast (maart 2018). Samen met mijn moeder word ik warm welkom geheten door Jan en Ellen, zelfs met een gebakje! Waar een jaar geleden nog koeien stonden is nu een ruime woonkamer met prachtige keuken en drie grote gastenkamers met eigen badkamer. Eén kamer heeft een rolstoeltoegankelijke badkamer. De sfeer is warm en eigentijds met een vleugje nostalgie. In de woonkamer staat een gezellige gaskachel. Ellen speurde het internet af naar mooie meubeltjes en gaf ze een eigen tintje mee. De bedden zijn gewoon nieuw en liggen heerlijk. Op de bouwmaterialen is ook zeker niet bezuinigd, de badkamer ziet er prachtig uit. In de kast een grote stapel spelletjes.

ln ons straatje, woonkamer en keuken
ln ons straatje, woonkamer en keuken

 

In ons straatje, rolstoeltoegankelijke kamer Vlinder - bed
In ons straatje, rolstoeltoegankelijke kamer Vlinder – bed

Er zijn grote plannen voor de nu nog kale akker rondom het vakantieverblijf. In de zomer komt er een natuurlijke vijver en een boomgaard. De zwarte aarde zal een groene weide worden, het vrije uitzicht blijft. Voor nu, moet je het fijne buitengevoel er nog even bijdromen en kun je alleen nog met de koeien knuffelen in de stal. Het ontbijt de volgende ochtend is overdadig heerlijk. Bij het afruimen verzekert Ellen ons dat niets verloren gaat. Haar zoons zijn ook heel blij met de B&B: er is nu steeds echte boerenkaas in huis en de broodjes die overblijven gaan echt niet naar de koeien.

Eelke bij de koetjes in de stal
Bij de koetjes in de stal

Den Bosch

Rosmalen zelf heeft een aantal winkels en restaurants maar als wij er zo doorheen rijden ziet het er niet heel spannend uit, het weer helpt ook niet mee. Den Bosch is maar vijf kilometer vanuit de B&B, dus wij pakken op zondagmiddag, na aankomst ‘In ons straatje’ de auto voor een bezoek aan het Jheronimus Bosch Art Center. Hier vind je een grote verzameling mooie prints van de bizarre wereld vol gedrochten, monsters en symboliek van deze middeleeuwse kunstenaar. Om iets van zijn werk te begrijpen en de enorme hoeveelheid details te zien is het leuk om mee te lopen met een gids. De toren van de kerk waar het Art Center gevestigd is met een lift toegankelijk, vanuit hier heb je mooi uitzicht over de stad. Wij eten bij een leuk tentje op het grote Marktplein, voor een toegankelijk toilet is het raadzaam voor sluitingstijd van de winkels bij Hudson Bay naar de toilet te gaan. De restaurantjes op het plein hebben veelal het toilet beneden.

Ben je in Den Bosch dan eet je natuurlijk een Bosche Bol van Jan de Groot, zeker als je jarig bent. Dus dat doen we de volgende dag tussen het  winkelen door bij het Bolwerk. In de zomer zit je hier super goed aan het water op het terras, maar binnen in het ook fijn. Er is ook een invalidentoilet. Vandaag parkeren we de auto trouwens vlakbij het station (Havensingel 1, vier invalidenparkeerplaatsen).

Over de rolstoeltoegankelijkheid

Ellen heeft jaren in de zorg gewerkt en haar vader zit in een rolstoel, daarom was het een logische keus om er een rolstoeltoegankelijk verblijf van te maken. Dat je er bij de bouw bovenop moet zitten blijkt dan toch wanneer de ingebouwde mooie (en dure) schuifdeur naar de badkamer toch smaller (88 cm) uitpakt dan alle andere deuren! Gelukkig is het nog breed genoeg maar vooral Jan baalde er als een stekker van. De kamer is verder heerlijk groot, aan alle kanten van het bed genoeg ruimte. Het bed is behoorlijk hoog (67cm). In de kamer een zitje met gemakkelijke stoelen en een bureau. Iedere kamer heeft een deur naar buiten met eigen terras. De badkamer heeft een onderrijdbare wastafel, de spiegel hangt een beetje te hoog maar er is een losse handspiegel. Bij de toilet (47 cm hoog) twee opklapbare beugels. In de douche een heerlijke regendouche maar gelukkig ook een losse douchekop. Er staat een losse douchestoel met in hoogte verstelbare poten, de armleuningen zijn niet opklapbaar (zie foto). De andere twee kamers zijn ook drempelloos en even groot. De badkamers zijn hier niet aangepast, wel een inloopdouche maar door het muurtje tussen de toilet en de douche is hier weinig ruimte voor een rolstoel.

Station Rosmalen heeft geen assistentieverlening.

collage Bosche bol eten op mijn verjaardag
Bosche bol op mijn verjaardag!
Uitzicht over Den Bosch vanuit het Jheronimus Bosch Art Center, met de lift bereikbaar

Eelke heeft hier heerlijk gedroomd. Ben jij hier ook geweest? Laat ons weten hoe jij het vond.

ADRES
Kruisstraat 52
5249 PA Rosmalen
TELEFOON
06 189 00 777
WEBSITE
INCLUSIEF
Inloopdouche
Douchestoel
Beugels bij toilet

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Reporter: Linda
Linda heeft aan onze oproep gehoor gegeven en haar ervaringen bij B&B de Kamelenboerderij toegestuurd, word jij ook één van onze reporters? Mail ons via het contactformulier.

Aardedonker en op kamelensafari

Ik was het een beetje vergeten, hoe het is op het platteland. De uitgestrektheid, de rust, de natuur, de no-nonsense mentaliteit, de dieren, de aarde, de donkerte. Geen winkels, geen uiterlijk vertoon en bewoners met affiniteit voor natuur en dier.

Vorig weekend waren we bij Kamelenmelkerij Smits in Berlicum, Noord Brabant. In 2006 begon Frank Smits met het houden van drie kamelen, in zijn studententijd midden in hartje Den Bosch. Toen de locatie te klein werd kochten Frank en zijn vrouw een boerderij in Berlicum. Inmiddels zijn er een kleine honderd kamelen. In het hoogseizoen worden er wel tien rondleidingen per dag gegeven en werkt een heel team van jonge, enthousiaste mensen op de kamelenmelkerij.

Kamelenboerderij, zonsondergang
Prachtige zonsondergang op het platteland

Bij de kamelenmelkerij is in 2016 een B&B/groepsaccommodatie gebouwd; vijf kamers met ieder een eigen badkamer, een gemeenschappelijke keuken en woonkamer. Wij boekten voor drie nachten het groepsarrangement en hadden de hele accommodatie dus voor onszelf. Ontbijt is er niet bij inbegrepen maar dat kun je wel boeken.

Kamelensafari en kamelenmelkpannenkoeken

Zaterdagochtend stond onze kamelensafari met fotoshoot geboekt dus vol verwachting gingen we naar de stallen. Onder het genot van koffie met cake begon onze safari met uitleg en een paar leuke feitjes: een kameel valt in Nederland in de categorie huisdieren! De kamelen op de melkerij gaan dood door ouderdom en worden niet geslacht. Het zijn kamelen met maar één bult, dit soort is beter geschikt om te melken en te houden. Er is veel verwarring over het aantal bulten van kamelen maar omdat de benaming dromedaris alleen in Nederland, België en Duitsland gebruikt wordt, hebben ze bij Smits gekozen om de dieren kamelen te noemen. Internationaal minder verwarrend.

Kamelenboerderij, Linda bij de kamelen

Kamelenboerderij, Linda bij de kamelen
Linda bij de kamelen

Wat een lieve dieren en wat zijn ze nieuwsgierig. Ondanks dat ik inmiddels wist dat ze geen boventanden hebben, kneep ik hem toch wel toen ze gelijk mijn spraakcomputer onderzochten met hun bek. Toch maar wat meer afstand. De kinderen mochten de jongste kamelen de fles geven en dat was een groot succes. Er was een baby kameel van twee weken, heel schattig. Na de rondleiding bij de kamelen konden we zelf pannenkoeken met kamelenmelk bakken in het restaurant. Erg lekker maar ik proefde eigenlijk geen verschil. Op de boerderij wordt de kamelenmelk verkocht, daarnaast worden ook allerlei producten gemaakt, zoals bonbons, zeep en zelfs kamelenmelklikeur.

De B&B

Het gebouw is prima te doen met een (elektrische) rolstoel. Minimale of geen drempels en ook in de huiskamer met open keuken is voldoende ruimte. De keuken is niet onderrijdbaar. In de twee slaapkamers beneden kun je aan één kant met de rolstoel naast het bed (110 cm, andere kant dan 50 cm). Mijn rolstoel kan daar niet draaien wat betekent dat je achteruit terug moet en dan staat de stoel in de hoek wel een beetje in de weg. De (elektrisch verstelbare) bedden zijn heel goed met heerlijke dikke dekbedden (hoogte 57 cm).

De badkamers zijn prachtig, ik zou in mijn handen knijpen als ik thuis zo’n mooie badkamer had. Alles antraciet en wit, en netjes. Functioneel, geen kleedjes, geen zeepjes, geen frutsels. Als rolstoeler kan ik dat wel waarderen, vooral met kleden heb ik altijd ruzie.

In kamer 2, die ik koos vanwege het mooiste uitzicht, is het toilet geplaatst tegenover de wasbak waardoor ik niet recht voor de wasbak kon staan. Maar een beetje schuin kan ook, de spiegel is denk ik opgehangen voor de staande mens. In de andere badkamer is de indeling anders en is er naast het bed iets meer ruimte. Het lastigste was de dranger op de deur van de gang naar de woonkamer, die kreeg ik niet open zonder alles te beschadigen. Wij hadden overdag die deur altijd open door een stoffer onder de deur te klemmen.

Woonkamer bij de B&B, goed rolstoeltoegankelijk

Den Bosch

De volgende dag hebben we een stadswandeling gemaakt in het vlakbij gelegen Den Bosch. Met een papieren stadswandeling route, gehaald bij het VVV. Het gebouw ligt heel centraal en heeft een lift en een rolstoeltoilet.

Wat een leuk idee, een bed en breakfast bij een kamelenmelkerij. In Berlicum ben je midden op het platteland. Geen straatlantarens of andere lichtpunten. Als je in je bed ligt en het licht uitdoet, is het aardedonker om je heen. En als je dan uit je slaapkamerraam kijkt, zie je ontelbare sterren. Ik weet zeker dat nog veel mensen hiervan gaan genieten. Ik zou zo nog een keer terug gaan in een ander jaargetijde, de omgeving is zeker de moeite waard!

Linda
Februari 2018

Kamelenboerderij, kleinkinderen van Linda
Kleinkinderen van Linda

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

In ons straatje, buitenkant boerderij
ln ons straatje, gezamenlijke keuken
ln ons straatje, woonkamer en keuken
ln ons straatje, woonkamer - zithoek
ln ons straatje, gezamelijke woonkamer
In ons straatje, rolstoeltoegankelijke kamer Vlinder - bed
In ons straatje, rolstoeltoegankelijke kamer Vlinder - bed
In ons straatje, Kamer Vlinder - rolstoeltoegankelijke badkamer, toilet
ln ons straatje, rolstoeltoegankelijke kamer Vlinder - rolstoeltoegankelijke badkamer douche
In ons straatje, kamer Zon (geen rolstoeltoegankelijk badkamer)
In ons straatje, ontbijt
Eelke bij de koetjes in de stal
collage Bosche bol eten op mijn verjaardag

Locatie beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Ben jij er ook geweest? Laat een beoordeling achter.

Sterren