In de boekhandel
Banner
Volg ons!
Dutch English French German
Home Links

Links

Links

Kaartje Eelke droomt met schaaltje aardbeien (sfeerfoto)Een handige verzameling linkjes, partnerorganisaties, leuke activiteiten, handige weetjes en fijne hulpmiddelen voor op vakantie. Heb jij ook een tip? Laat het weten!

 

Overnachten 

- ANWB Bed&breakfast, een overzicht met B&B's in Europa met een Nederlandse eigenaar. Je kunt ook zoeken op 'geschikt voor rolstoelgebruikers'. Let goed op! Bij de beschrijving staat per B&B wat er aan voorzieningen is. Niet alle B&B's hebben ook alle sanitaire aanpassingen zoals wij die graag zien! Het is wel een handige eerste selectie. Er is ook een app beschikbaar.

 

- All in 2014 Toegankelijk Vlaanderen, een heel handige gids met hotels, B&B's, jeugdherbergen en campings in Vlaanderen en Brussel. Mooi werk van onze zuiderburen, zeer duidelijke info met foto's over de toegankelijkheid van leuke locaties! 

 

- Buitengewoon reizen, geen zin om zelf alles te regelen? Boek je vakantie dan bij Buitengewoon reizen, een reisbureau gespecialiseerd in rolstoeltoegankelijke reizen in binnen- en buitenland. Eigenaresse Gerda maakt zelf gebruik van een rolstoel, zij weet dus waar ze het over heeft!

- Zorghotels.eu verzamelt herstellingsoorden, zorghotels en hotels waar zorg geboden wordt. Een enkel hotel zal je ook op eelkedroomt.nl vinden, maar zoek je echt een (vakantie)omgeving waar de zorg voor jouw geregeld wordt, dan zit je bij Zorghotels.nu op de goede plek. Let op, een zorghotel heeft niet altijd (vaste) voorzieningen in elke badkamer.

- De vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn bedoeld voor gezinnen met een gehandicapt of ziek kind. Maar ook groepen zijn er welkom. De huizen zijn onderverdeeld in appartementen en vind je in Beesterswaag, Arnhem en Valkenburg aan de Geul. Een fijne plek als je zeker wil weten dat alles goed geregelt en aangepast is, tegen een aantrekkelijke prijs. 
 

- Heb je een spierziekte en zoek je een uitstekend aangepast en ruim vakantiehuis, kijk dan ook eens naar één van de tien vakantiehuizen van het Prinses Beatrix Spierfonds. De huizen liggen verspreid over het hele land en zijn snel volgeboekt.

 

Leuk om te doen


- Offroad-rolstoelen in Zeeland, van het strand genieten zonder hulp? Dat kan nu met de electrische strandrolstoel. In Zeeland zijn er vier uitleenpunten. Wij hebben de stoel getest, het is even wennen, want door de enorme wielen ben je niet erg wendbaar maar hij rijdt prima door mul zand en een stukje de zee in is ook geen probleem. Echt een fantastische ervaring. Bekijk het filmpje hier (geluid aan!).

- Een overzicht van alle strandrolstoelen langs de Nederlandse kust vind je hier.

 - Bij verschillende fietsverhuurbedrijven in Nederland kun je rolstoel- of duofietsen huren. Voor Texel kijk je op Easyridingtexel.nl of voor Ameland bij fietsverhuur Kiewiet. In heel Twente huur je een fiets via Twentefiets en bij Park de Hoge Veluwe staat een rolstoelfiets klaar bij het bezoekerscentrum. Een leuk idee is de vierfiets (quattrocycle), een fiets met vier stoeltjes en inmiddels al op verschillende plaatsen te huur! 

- uitmetkorting.nl maakte een handig overzicht met toegankelijkheidsinformatie van pretparken, dierentuinen en musea.

 

Het water op

- Vanaf het water genieten van de Kagerplassen. Met de rolstoeltoegankelijke fluisterboot vaar je in twee uur ook naar Leiden! Leuk ideetje voor een zomerse dag. Je kunt de boot voor een dag of een dagdeel huren, inclusief schipper, kijk op de website van Kaag Ervaaring.

- Met de Groene wensboot kun je met tien personen (waarvan max. twee in een rolstoel) varen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoeras van West-Europa in de kop van Overijssel bij Giethoorn in de buurt. Liever zelf aan het stuurwiel? Dat kan in Giethoorn! Met een kleine punter vaar je heerlijk door het Venetië van het noorden. 

- Ook in de Biesbosch kun je zelf achter het stuur in een fluisterstil rolstoeltoegankelijk bootje voor acht personen, de Balsemien. De boot ligt bij het Biesboschcentrum in Dordrecht en je huurt hem voor 35 euro per uur. Kijk op de site van Nationaal Park de Biesbosch.

 

Handig


- Ongehinderd.nl is een heel handige database met informatie over de toegankelijkheid van gebouwen over de hele wereld. Er is ook een app beschikbaar, heel handig voor onderweg. Je kunt ook zelf informatie en locaties toevoegen. Samen bouwen we dan aan een mooi overzicht! 

- In elke gemeente gelden andere regels omtrent parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart. Moet je nu wel of niet betalen? Een overzicht per gemeente vind je hier.

- Op dinersite staat al jaren informatie over de rolstoeltoegankelijkheid. Deze toegankelijke adressen zijn nu gebundeld op rolstoeltoegankelijkerestaurants.nl. Scouts gaan alle restaurants af en checken of ze echt toegankelijk zijn!

 

Toegankelijkheidsinformatie per gemeente of provincie


- Informatie over de toegankelijkheid van Maastricht vind je in deze gratis te downloaden gids (2011). Een overzicht van alle rolstoeltoegankelijke toiletten in Maastricht vind je hier.

- Informatie over de toegankelijkheid van Texel, inclusief een overzicht met accommodaties, (electrische) strandrolstoelen, vervoer en activiteiten staat op Toegankelijktexel.nl

- Informatie over Ameland vind je op de site van de VVV Ameland oa strandrolstoelen en een overzicht met invalidentoiletten. Op Ameland kan je je eigen auto meenemen. De veerdienst is goed toegankelijk voor rolstoelers, je kunt in de auto blijven zitten. 

- Op de overzichtelijke site Beleef Twente kun je makkelijk zoeken op toegankelijke restaurants, hotels, etc. 


Hulpmiddelen

- Denk je dat rolstoeltoegankelijke badkamers vooral lelijk zijn kijk dan even naar deze design spullen van Normbau. Ook mooi zijn de wegneembare en naar eigen wens in te stellen producten van Sanmedi in de serie Profilo Smart.

 

- Kun jij af en toe wel een duwtje gebruiken in je handbewogen rolstoel en heb je het bos al een tijdje niet gezien? Misschien is de Swiss-Trac dan iets voor jou. De Swiss-Trac koppel je eenvoudig aan je rolstoel en je kunt weer lekker het bos in, een langere afstand wandelen of naar buiten als het sneeuwt. Je kunt de Swiss-Trac ook huren en meenemen op vakantie, meer info vind je hier.

 

Zorg en hulp

- Het vakantiebemiddelingsbureau van Johanniter Hulpverlening brengt mensen met een lichamelijke of zintuiglijke handicap die met vakantie willen en vrijwilligers die hen daarbij willen begeleiden met elkaar in contact. Deze dienstverlening is gratis. Je betaalt wel de reis- en verblijfkosten van de vrijwilliger.


Vervoer

- Het openbaar vervoer in Nederland kan wat rolstoeltoegankelijkheid nog wel wat verbeteringen, met een portie geduld en een goede voorbereiding kun je op veel stations toch terecht. Kijk voor meer info op de site van de NS. Ook steeds meer bussen en bushaltes zijn toegankelijk met een rolstoel. Check dat bij de plaatselijk vervoerder. Je kunt natuurlijk ook met Valys reizen, ook op je vakantiebestemming!

- Af en toe beschikken over een eigen auto kan sinds kort in steeds meer steden met de rolstoelauto's van de Zonnebloem, voor veertig euro per dag heb je al een dag de vrijheid te gaan en staan waar je wil. Heb je wat groters nodig? Een rolstoelbusje huur je bij verschillende verhuurbedrijven, googlelen maar. Kijk ook eens op de site van Handicamp OutdoorB&S onbeperkt in beweging of Stichting Co Assistencia.

- Wil je hulpmiddelen mee op vakantie? Moob vervoert alles voor je, van aangepaste fiets tot speciaal bed. Voor honderd euro door heel Nederland, retour.


Aangepaste campers

Een heerlijk idee, gaan waar je wilt en altijd je eigen toegankelijke huisje bij de hand. Dat kan met een camper! En een aangepaste camper kun je ook huren, kijk maar eens op de site van Benica Campers, Stichting On Wheels of bij Vorst Campers. Met de reuzencamper van Handicamp Outdoor kun je zelfs met acht personen, waarvan vier in een rolstoel weg. Helaas heb ik nog geen aangepaste campers gevonden waar je ook zelf achter het stuur kunt (met aanpassingen).